Beheer

IT beheer
Datacentrum.

Amsterdam nummer twee datahoofdstad van Europa

Amsterdam groeit al jaren harder dan concurrenten Frankfurt, Londen en Parijs.

© CC BY-SA 2.0,  Christopher Bowns op Flickr
13 juni 2017

Amsterdam groeit al jaren harder dan concurrenten Frankfurt, Londen en Parijs.

Amsterdam is de datacenterhoofdstad van Nederland en wordt steeds belangrijker in Europa. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Dutch Datacenter Association (DDA).

Amsterdam groeit al jaren harder dan de grote Europese concurrenten Frankfurt, Londen en Parijs. De capaciteit in de hoofdstad nam vorig jaar met liefst 30 procent toe. Amsterdam ging daarmee Frankfurt voorbij qua capaciteit en is nu na Londen de nummer twee van Europa.

330.000 voltijdbanen

Binnen Nederland wordt de positie van Amsterdam ook steeds belangrijker. Ruim twee derde van de ruimte voor datacenters is in en om Amsterdam te vinden en die hoeveelheid neemt toe. De aanwezigheid van 's werelds grootste internetknooppunt AMS-IX speelt daarbij een belangrijke rol. Ook rond Eindhoven, Rotterdam en Groningen zijn de nodige datacenters te vinden. De twee grootste datacenters van Nederland staan in de Eemshaven (Google) en Wieringermeer (Microsoft).

Volgens DDA levert de interneteconomie meer banen op dan de haven van Rotterdam en Schiphol bij elkaar. In totaal gaat het om 330.000 voltijdbanen. De afgelopen jaren groeide de datacenterindustrie met 15 procent op jaarbasis. Met steeds meer streamingdiensten, Internet of Things-toepassingen en cloudopslag is de verwachting dat die groei nog wel toeneemt. Zo nam het volume aan internetverkeer volgens AMS-IX afgelopen jaar met 28 procent toe.

Wetgeving moderniseren

Om verdere groei mogelijk te maken moet Nederland de digitale economie helpen, vindt DDA. Dat kan bijvoorbeeld door de wetgeving te moderniseren, onderwijs aan te passen aan de digitale tijd en geld te steken in cyberveiligheid. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de stroomtoevoer op peil blijft om de groei van de datacentercapaciteit op te kunnen vangen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.