Overslaan en naar de inhoud gaan

App leidt reiziger naar vrije zitplaats

Reizigers die deelnemen kunnen op hun smartphone zien waar in de trein nog vrije zitplaatsen beschikbaar zijn en waar zich voorzieningen als 1e klas, stilteruimte, plek voor fietsen bevinden.
ns stoelen
© CC BY2.0 - Flickr
CC BY2.0 - Flickr

De intercity’s waarop de proef wordt losgelaten, zijn toegerust met sensoren die informatie over bezetting en aankomsttijd verzamelen en doorsturen naar een backoffice-systeem dat wordt aangeduid als 'de virtuele trein'. Het systeem biedt behalve voordelen voor treinreizigers, ook mogelijkheden voor procesverbetering bij de NS. Op basis van de verkregen informatie kan de vervoerder statistische analyses uitvoeren om bijvoorbeeld de impact van vertragingen te onderzoeken. Het systeem wordt gehost in een cloud-omgeving (Microsoft Azure), waarmee de NS zich verzekert van snelle implementatie en eenvoudige schaalbaarheid. Dat laatste kan van belang zijn als het systeem na de proeffase breed wordt uitgerold.

'Machine-2-machine-communicatie'

De NS ontwikkelde het systeem samen met CGI, het voormalige Logica. Voor de ontwikkeling van 'de virtuele trein' werd gebruik gemaakt van ‘complex event processing’-technologie. Het project sluit aan bij een bredere trend van machine to machine (M2M) communicatie. Eerder al voerde CGI M2M-communicatieprojecten uit in de sfeer van goederenvervoer (Intelligent Cargo Systems).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in