Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple excelleert met iPhone X

Je kan er over twisten of Apple nu de weg naar innovatie heeft teruggevonden, maar gisteren liet het bedrijf toch wel zien veel vernieuwing samen te kunnen ballen in een kleine en fraai vormgegeven smartphone.
iPhone X
© Apple
Apple

Geen van de eigenschappen die marketingbaas Phill Schiller gisteren op het toneel toonde waren echt uniek. Virtual Reality, Face ID, AMOLED scherm, dual camera's, draadloos opladen, het kwam allemaal al eens voorbij in toestellen van andere merken. Maar Apple giet er een sausje overheen dat velen weer zal doen besluiten aan te sluiten in de rij om een van de drie nieuwe iPhones te bemachtigen.

Voor de directe opvolger van de iPhone 7, de iPhone 8 en 8 Plus zullen de eerste exemplaren vanaf 22 september in de winkel komen voor een bedrag tussen de 809 ( 8, 64 GB) en 1059 euro (8 Plus, 256 GB)  Het nieuwe paradepaardje iPhone X (spreek uit iPhone tien) komt begin november beschikbaar en heeft prijskaartje tussen de 1159 en 1329 euro.

A11 Bionic chip is veelzijdige krachtpatser

Misschien is de grootste vernieuwing die Apple gisteren bracht de A11 Bionic chip en de manier waarop iOS 11 daarop inspeelt. De 64-bit processor heeft twee 'performance' kernen en vier 'high-efficiency' kernen die hem volgens Apple tot 70 procent sneller moeten maken dan zijn voorganger in de iPhone 7. Daarnaast is de chip voorzien van een grafische processor die 30 procent sneller is dan de A10. Belangrijker is dat de combinatie is geoptimaliseerd voor 3D gaming, voor het verwerken van Augmented Reality en het afhandelen van neurale netwerktaken die nodig zijn om bijvoorbeeld Face ID te laten mee ontwikkelen met de veranderingen in het gezicht van de eigenaar. Alle beeld- en sensordataverwerking vindt plaats in het toestel zelf. Er gaan geen data naar Apple.

Face ID is de nieuwe sleutel

Apple vervangt Touch ID in de iPhone X door Face ID. In plaats van de vingerscanner op de Home button heeft Apple de bovenkant van de telefoon voorzien van een batterij sensoren die samen de ingestelde gebruiker met een foutpercentage van 1 op een miljoen herkennen, claimt het bedrijf. De iPhone wordt  geactiveerd door hem op te pakken. Een projector zet duizenden puntjes op het gezicht en scant dat met een 3D camera en een infraroodsensor. Nadat de A11 Bionic processor de beeldherkenning heeft gedaan, ontgrendelt deze de telefoon. Wanneer de eigenaar niet actief naar het scherm kijkt, vindt geen ontgrendeling plaats.

De chip vormt ook de basis van de real-time fotobewerkingsopties die waren ingezet voor de adembenemende foto's die Schiller toonde tijdens de presentatie. Zo kunnen alle drie gisteren gepresenteerde iPhones in Portrait mode automatisch bepalen wat de achtergrond in de foto is en deze veranderen of zelfs helemaal wegdrukken. Ook kan de verlichting worden aangepast op specifieke delen van het gezicht zodat het lijkt alsof de maker van de foto een professionele verlichtingsset tot zijn beschikking had.

Beeld staat centraal

Beeldbewerking en presentatie is waar Apple zich met de nieuwe toestellen op toelegt. De 12 MP dual camera's van de iPhone 8S en iPhone X (7 MP in de iPhone 8) combineren de vorodelen van groothoek en telelensbeelden.  De flitser kan zijn kleur aanpassen voor natuurlijker opnames en ook de 7MP selfie-camera is sterk verbeterd.

WAT MOET JOUW iDEALE SMARTPHONE OOK KUNNEN?

Laat ons je wensen weten en vul de korte enquête in.

Apple is wel uniek met een gebogen OLED-scherm op de iPhone X dat zich tot aan alle randen uitstrekt en zich voegt in de vormgeving van de randen en de achterkant. De vertrouwde Home-button moest daarvoor wijken. In iOS 11 zijn de functies van die knop overgenomen door swipe-bewegingingen en een knop aan de zijkant. Veel van de details van de toestellen waren echter al bekend. 

Apple presenteerde verder een nieuwe Apple Watch - die nu zonder iPhone verbinding kan maken met internet - en ook een nieuwe versie van Apple TV.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in