Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldschermtijd werknemers blijft maar toenemen

Werknemers brengen steeds meer tijd door voor een beeldscherm. In 2019 zaten zij gemiddeld vier uur per werkdag voor een laptop, tablet, smartphone of een ander scherm, een half uur langer dan in 2005. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Sommige IT-functies lopen voorop; met zo'n 7 uur per werkdag aan schermtijd.
werkplek
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

CBS-socioloog Tanja Traag verwacht dat Nederlanders nog langer voor een beeldscherm zitten nu ze massaal thuiswerken vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Naast de algemene trend van toenemende werkuren per dag achter een beeldscherm, zijn er uitschieters voor bepaalde beroepen en functies. Een groeiende groep werknemers is langer dan zes uur per dag bezig met een beeldscherm. Deze mensen lopen een groter risico op klachten aan de nek, schouder, pols of hand, waarschuwde TNO eerder al. In 2019 deed 39 procent dit, tegen 31 procent in 2005.

Twee keer IT in top drie

In ICT-beroepen en in bedrijfseconomische en administratieve beroepen worden de meeste uren achter een beeldscherm gemaakt, meldt het CBS nu. Databank- en netwerkspecialisten doen dit het langst: zij werkten afgelopen jaar 7,2 uur per dag met een beeldscherm. Juristen staan op de tweede plaats, met afgerond ook 7.2 uur schermtijd per werkdag. Software- en applicatieontwikkelaars maken de top-3 compleet, met 7 uur beeldschermwerk per dag.

In het algemeen doen hoogopgeleiden meer beeldschermwerk dan laagopgeleiden. Ook neemt het aantal uren dat zij doorbrengen voor een beeldscherm sneller toe. Hoogopgeleiden waren vorig jaar de meeste tijd kwijt aan werkzaamheden met een beeldscherm: gemiddeld bijna 5,5 uur per werkdag. Dat is ruim twee keer zo veel als laagopgeleiden.

Onder hoogopgeleiden was de afgelopen jaren ook de grootste stijging te zien. Vergeleken met 2005 waren zij in 2019 ruim een half uur per dag langer voor een beeldscherm te vinden. Bij werknemers met een laag of middelbaar onderwijsniveau nam het aantal uren beeldschermwerk nauwelijks toe. Hoogopgeleiden geven vaker dan laagopgeleiden aan dat zij in hun werk te maken hebben met veranderingen in technologie en ICT.

Thuiswerken vaak wel mogelijk

Een groot deel van de mensen die nu thuiswerken, deed onder normale omstandigheden waarschijnlijk ook al veel beeldschermwerk, verwacht CBS-socioloog Traag. Dat geldt niet voor iedereen. Zo werken leraren nu in groten getale thuis, door digitaal contact te houden met hun leerlingen. "Deze crisis geeft ook een interessant nieuw beeld van de arbeidsmarkt. We zien dat thuiswerken vaak wel mogelijk is." Dat geldt niet voor veel vakwerk, nuanceert Traag. "Een huis bouw je nou eenmaal niet op een computer."

Thuiswerktips van AG Connect

De redacteuren van AG Connect delen hun thuiswerktips ook in korte video's. Hier heeft redacteur/beeldschermwerker Jasper Bakker het over werkuren en de positieve werking van kleine (zelf veroorzaakte) onderbrekingen, versus doordraven met je werk. (Journalisten staan in de CBS-lijst op de 4e plaats qua beeldschermtijd per werkdag, net onder software- en applicatieontwikkelaars.) Meer tips bekijken? Dat kan hier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in