Management

Juridische zaken
volkswagen logo

Bestuurder Volkswagen opgepakt in VS

Oliver Schmidt is in de VS gearresteerd in verband met de sjoemelsoftwarefraude bij Volkswagen.

10 januari 2017

Oliver Schmidt is in de VS gearresteerd in verband met de sjoemelsoftwarefraude bij Volkswagen.

Schmidt, een hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen, was er bij de Duitse autofabrikant tot maart 2015 verantwoordelijk voor dat het concern in de VS aan alle milieuregels voldeed. Hij werd zaterdag in de kraag gevat en moest maandag voor een rechter verschijnen in de Amerikaanse stad Miami. Hij wordt er van verdacht bewust autoriteiten te hebben misleid.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Eerste arrestatie

Het is voor het eerst dat er een bestuurder van Volkswagen is opgepakt om de kwestie. Vorig jaar speelde wel al een zaak tegen een technicus van het bedrijf. Het concern wil geen commentaar op de arrestatie van de Amerikaanse topman. Volgens ingewijden blijft het waarschijnlijk niet bij deze arrestatie en worden aanklachten tegen meer Volkswagen-bestuurders voorbereid.

Dicht bij miljardenschikking

De ontwikkelingen betekenen een tegenslag voor het autoconcern. Die zou juist dicht bij een bij een miljardenschikking zijn met de Amerikaanse Justitie. Het bedrijf had volgens ingewijden gehoopt die zaak nog voor de inauguratie van Donald Trump als de nieuwe Amerikaanse president op 20 januari geregeld te hebben.

Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het bedrijf al vele miljarden gekost.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.