Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewezen: van je smartphone word je dommer

Cognitieve capaciteiten worden significant verminderd bij mensen die hun smartphone binnen bereik hebben - zelfs als die uit staat. Dat blijkt uit een onderzoek aan de McCombs School of Business aan de Universiteit van Texas in Austin.
smartphones
© pixabay
pixabay

De onderzoekers voerden tests uit met een kleine 800 'proefkonijnen' om te kijken of er meetbare verschillen waren in het uitvoeren van taken tussen mensen die al of niet hun smartphone bij zich hadden. Bij één van de experimenten kregen een kleine 600 deelnemers de opdracht om hun telefoon op 'stil' te zetten. Vervolgens moest een deel zijn smartphone met het scherm op tafel te leggen, een deel moest 'em in zijn broekzak of tas stoppen, en de rest moest de smartphone of in een andere ruimte opbergen.

Smartphone in de buurt maakt minder slim

Vervolgens moesten alle deelnemers een serie opgaven achter de computer uitvoeren waarin de nadruk lag op cognitieve taken: het onthouden en verwerken van informatie. De opmerkelijke uitkomst: de personen die hun smartphone in een andere ruimte hadden gelegd, presteerden beter dan de personen die hun smartphone binnen bereik hadden. Een test met ruim 200 proefkonijnen liet vergelijkbare patronen zien, al was daarbij wel onderscheid merkbaar naar de zelfverklaarde afhankelijkheid van de smartphone waarnaar bij deze test was gevraagd. Personen die zich erg afhankelijk voelen van hun smartphone, presteren minder goed dan mensne die zich niet zo afhankelijk voelen.

Volgens de onderzoekers is uit te sluiten dat de onderzoekssubjecten afgeleid werden door hun smartphone; die stond immers op stil. Tijdens de test is bovendien gecontroleerd of de proefkonijnen hun smartphone oppakten - wat niet het geval was - en bij de tweede test is een deel van de testsubjecten gevraagd om hun telefoon helemaal uit te zetten zonder dat dat tot andere uitkomsten leidde.

Volgens onderzoeksleider Adrian Ward kan het verschil alleen verklaard worden door de moeite die het kost om geen aandacht aan je smartphone te geven. "Je denkt niet bewust aan je smartphone, maar dat proces om jezelf op te leggen dat je níet aan iets moet denken, legt beslag op een deel van je beperkte cognitieve vermogen; het is een braindrain."

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de paper Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in