Overslaan en naar de inhoud gaan

Bits of Freedom vraagt Rutte sleepwet uit te stellen

Bits of Freedom heeft zich uitgesproken tegen de sleepwet in een open brief aan premier Mark Rutte. De digitale burgerrechtenorganisatie vraagt met verschillende andere Nederlandse belangenorganisaties, waaronder Privacy First, de sleepwet pas in te voeren na het referendum.
© Unsplash
Unsplash

Dat schrijft NU.nl.

‘Voor de geloofwaardigheid van ons democratisch bestel is het van groot belang dat de wet waarover het referendum gaat niet in werking treedt voordat de stem van de burger tijdens het referendum wordt meegenomen bij de besluitvorming’, schrijven de organisaties in de open brief. Alle handtekeningen voor een raadgevend referendum zijn inmiddels binnen.

In totaal zetten 407.000 mensen een handtekening voor een referendum over de wet. De Kiesraad gaat nu bekijken om er tenminste 300000 geldige steunbetuigingen zijn – dat is de drempel voor het referendum. De Kiesraad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.

Rechtszaak

Bits of Freedom kondigde met andere organisaties waaronder service provider BIT begin deze maand aan een rechtszaak voor te bereiden tegen de Nederlandse staat. Doel van de zaak is om de nieuwe wet tegen te houden. “We hebben grote bezwaren tegen de wet omdat hij niet alleen de privacy bedreigt, maar ook is er het risico dat de veiligheid van het internet erdoor verzwakt”, zei Alex Bik, CTO van BIT tegen AG Connect.

Overigens is voor de technische realisatie van de sleepwet nog niks geregeld, zei een woordvoerder van XS4ALL tegen AG Connect. Voorlopig kan er dus nog geen beroep op de wet worden gedaan.

Sleepwet

De wet wordt sleepwet genoemd omdat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (zoals deze wet officieel heet) het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Zij worden zogenaamd ‘meegesleept’ in het net van de inlichtingendiensten als zij een verdachte persoon af proberen te luisteren.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in