Overslaan en naar de inhoud gaan

Brits parlement dient ontbeantwoorde Facebook-vragen opnieuw in

De Britse onderzoekscommissie naar het privacyschandaal rond Cambridge Analytica vindt dat Facebook om de hete brei heen draait. De recent gestuurde vragenlijst over de omgang met persoonlijke gegevens en nepnieuws is niet afdoende beantwoordt, oordeelt het parlement. "We zijn teleurgesteld dat een bedrijf met de middelen als die van Facebook er niet voor kiest voldoende informatie en transparantie te verschaffen", verklaart commissievoorzitter Damian Collins
Brits parlementsgebouw
© CC0 Public Domain-Pixabay
CC0 Public Domain-Pixabay

De 39 vragen die de parlementaire onderzoekscommissie heeft ingediend bij Facebook komen voort uit de hoorzitting van Facebook-CTO Mike Schroepfer. Die vice-president engineering van het social network is vorige maand kritisch ondervraagd door de Britse commissie. Daarbij liet de topman sommige vragen onbeantwoord, die dus naderhand nog schriftelijk zijn gesteld aan het Amerikaanse bedrijf.

Trump, Brexit en Kremlin

Het ging daarbij onder meer om de controverse rond het campagnebedrijf Cambridge Analytica, dat toegang kreeg tot gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. Deze informatie is onder andere gebruikt bij de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016, maar mogelijk ook bij de Brexit-campagne. Hiervoor zijn zeer gerichte ads gebruikt die zijn betaald met Russisch geld, afkomstig van het beruchte Internet Resarch Agency dat door het Kremlin zou zijn ingezet.

Ondertussen speelt er nog het mogelijke oproepen van Facebook-CEO Mark Zuckerberg voor een hoorzitting in Groot-Brittannië. De oprichter en hoogste baas van 's werelds grootste social network is dat echter niet van plan.

Kwestie van details

De vragen van het Britse parlement zijn dus in de hoorzitting en vervolgens schriftelijk niet beantwoord. Facebooks topvrouw voor publiek beleid Rebecca Stimson heeft weliswaar antwoorden gegeven, maar die schieten volgens de onderzoekscommissie tekort wat de mate van details betreft. Commissievoorzitter Collins geeft het niet op: hij heeft aangekondigd de vragen opnieuw op te sturen naar Facebook. De politicus handelt in de verwachting dat de Amerikaanse datagigant alsnog bevredigende antwoorden zal verstrekken.

Cambridge Analytica-klokkenluider Christopher Wylie vertelt aan The Guardian over het data-oogsten door het Britse analyticsbedrijf:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in