Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric bevestigt: CFO 'in goed overleg' weg

IT-dienstverlener Centric heeft na aanvankelijke verwarring nu toch bevestigd dat de financieel directeur niet langer in dienst is. De in juli dit jaar aangetreden topvrouw en het bedrijf van Gerard Sanderink hebben "toch besloten in goed overleg uit elkaar te gaan".
Centric
© Centric
Centric

Het vertrek van CFO Rianne Jans is gistermiddag gemeld door de Volkskrant, die zich baseerde op bronnen rond het bedrijf. Verificatie van dat nieuws bij Centric leidde tot eerst de mededeling dat er een verklaring zou komen, en daarna de mededeling dat dit toch niet het geval zal zijn. Nu echter prijkt op de site van Centric het bericht 'Wijziging directie Centric'.

Opvolging?

Deze mededeling, gedateerd op gister (23 december 2019), meldt dat topvrouw Jans het bedrijf inderdaad heeft verlaten. Dit "na een goede samenwerking", aldus de officiële verklaring. "De komende periode zal worden bekeken hoe haar rol ingevuld zal worden." Er is dus nu geen sprake van een directe opvolger. "We bedanken Rianne Jans voor haar betrokkenheid en inzet voor onze organisatie."

Jans, die naar Centric is overgestapt van Eindhoven Airport, is afgelopen zomer juist in dienst gekomen om rust te brengen bij de IT-dienstverlener. Het FD wist begin mei te melden dat Jans' overstap ervoor moet zorgen dat Centric in rustiger vaarwater komt, na een bestuurlijke leegloop. Diverse topmanagers hebben het bedrijf van Gerard Sanderink verlaten, al dan niet vrijwillig. Daar zijn ook rechtszaken uit voortgekomen, waarvan eigenaar Sanderink er één heeft verloren en één heeft geschikt.

Rol Van Rijbroek

Onder de zelf opgestapte topmanagers bevinden zich ook Centric-CEO Karim Henkens en de vorige CFO, Carolien van der Werf. Volgens berichtgeving in de media zouden zij zijn opgestapt vanwege de rol en invloed van Rian van Rijbroek. Zij is een omstreden figuur die als zelfverklaard cybersecurity-expert eerder door de mand is gevallen. Dit door haar optreden begin 2018 in tv-programma Nieuwsuur waar ze zichzelf als IT- en security-deskundige heeft ondermijnd.

Vervolgens hebben experts zich gestort op haar toen net verschenen boek (De wereld van cybersecurity en cybercrime), op naam samen staat van Van Rijbroek en voormalig minister Willem Vermeend. Dat werk is gepubliceerd door uitgeverij Einsteinbooks, die is opgericht Vermeend en waar hij toen nog een belang in had. Het boek bleek echter fouten te bevatten én veel plagiaat. Laatstgenoemde is toen door Vermeend verklaard als fout qua bronvermeldingen.

Vertrouwen

Toch heeft Van Rijbroek het vertrouwen van Sanderink weten te winnen wat betreft expertise op het gebied van cybersecurity. De Centric-eigenaar heeft de presentatie van haar tweede boek, Unhacked, gefaciliteerd met een bijeenkomst begin dit jaar in het Amstel-hotel. Daar waren diverse 'captains of industry' uitgenodigd, wist de Volkskrant te schrijven die aanwezig was op de eigenlijk besloten boekpresentatie. De aanwezige genodigden waren volgens het verslag van de krant onder de indruk van Van Rijbroeks verhaal, wat niet volledig werd begrepen maar wel als "uiterst relevant" werd bestempeld.

De rol van Van Rijbroek speelt ook in rechtszaken rond Sanderinks bouwbedrijf Strukton en zonnepanelenfirma DSS. Sanderinks ex-vriendin en voormalig zakenpartner Brigitte van Egten vecht haar ontslag als topbestuurder aan én eist terugtrekking van belastende verklaringen die de topman over haar heeft verspreid. Volgens de Almelose rechter in deze zaak heeft Sanderink die beschuldigingen niet weten te onderbouwen. De topman moet nu in totaal een kwart miljoen betalen in dit juridische geschil.

Naar aanleiding van berichtgeving over die rechtszaak en de ophef eromheen heeft Strukton en vervolgens ook Centric op de eigen website een nieuwsbericht geplaatst waarin de twee bedrijven hun vertrouwen uitspraken in de vertrouweling van eigenaar Sanderink. "Het managementteam van zowel Strukton als Centric hebben het volste vertrouwen in de deskundigheid van Rian van Rijbroek. Zij betreuren het ten zeerste dat de naam van Rian van Rijbroek in negatieve zin genoemd is in de media met betrekking tot de hierboven genoemde procedure.", aldus het bericht dat later offline is gehaald maar nog wel via de Wayback Machine valt te achterhalen.

Nieuwe securitydivisie

In een recente reactie op eerdere vragen van AG Connect heeft Centric laten weten dat Van Rijbroek "geen positie binnen Centric" heeft. Daarbij is wel aangegeven dat zij input geeft aan een nieuwe divisie waarmee Centric securitydiensten en -producten op de markt gaat brengen. Deze divisie, Cyber Defense Services, moet begin komend jaar van start gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in