Centric verliest: klant en grote aanbesteding
Het winnen van de AFM-deal wordt wereldkundig gemaakt door Cegeka. Die Belgische IT-dienstverlener is in toenemende mate actief op de Nederlandse markt en heeft daarvoor onder meer de consultingtak van KPN overgenomen. De overname eind vorig jaar van die divisie (oorspronkelijk door KPN gekocht van Getronics) heeft Cegeka een flinke uitbreiding voor Nederland bezorgd. Qua medewerkers is het Belgische bedrijf (met in totaal 6000 werknemers) gegroeid van 750 in Nederland naar circa 1.200 werknemers.
Brede IT-uitbesteding
Daarmee gaat de concurrent van het Nederlandse Centric nu een omvangrijke IT-uitbesteding verzorgen voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vanaf 1 juni dit jaar zal de AFM een groot deel van de eigen ICT-diensten uitbesteden aan Cegeka. Het gaat hierbij om een breed bereik aan digitale diensten: lopend van de datacenterinfrastructuur en applicatiediensten, via een werkplekoplossing en securitydiensten, tot een servicedesk en doorontwikkeling van CRM-toepassingen van de AFM.
De IT-dienstverlener en de vers verworven klant stellen in de aankondiging dan ook dat ze "een strategische en lange termijn samenwerking" opzetten. De datacenterinfrastructuur zal door Cegeka volledig nieuw worden verzorgd, en het IT-bedrijf belooft 24/7 beschikbaarheid voor de AFM-omgeving en zal daarbij ook voldoen aan de strenge eisen voor informatiebeveiliging van de AFM. Het contract hiervoor geldt voor de komende vier jaar, met daarbij twee keer een mogelijke verlenging van elk één jaar.
Deal à la DNB
Deze uitbesteding doet qua omvang, bereik én strenge securityvereisten denken aan de grote deal die Centric in april vorig jaar heeft gesloten met De Nederlandsche Bank (DNB). Begin dit jaar heeft die financiële instantie nog vertrouwen geuit over die zakelijke relatie. Dit was in reactie op verwikkelingen rondom en binnen Centric, dat te kampen heeft met leeglopend management en controverse door de koers van eigenaar en topman Gerard Sanderink. Door zijn vertrouwen in de zelfverklaarde security-expert Rian van Rijbroek is een deel van het uitvoerend bestuur van Centric weggestuurd en een deel is uit zichzelf weggegaan.
Een flink deel van die - met controverse vertrokken - topmensen is terecht gekomen bij Cegeka. Die concurrent is door Centric bij naam genoemd in een kort geding over het ontslag van commercieel directeur Hans Schrijver. Die topman is ervan beschuldigd dat hij ervoor heeft gezorgd dat een contract niet naar Centric maar naar Cegeka is gegaan. In die rechtszaak heeft Sanderink ook beweerd dat de DNB-uitbestedingsdeal, die Schrijver eerder had gesloten, grote financiële risico's voor Centric met zich meebrengt. De rechter achtte dit echter onbewezen, mede doordat uit interne Centric-documenten blijkt dat die deal "vele malen beter is geworden".
De grote AFM-deal die Cegeka nu scoort, is er één waar Sanderinks IT-bedrijf ook op uit was, zo weet het Financieel Dagblad (FD) vandaag te melden. Tijdens de nieuwjaarsspeech heeft de eigenaar laten weten dat er hard werd gewerkt aan een inschrijving op deze openbare aanbesteding, schrijft het FD. De meerjarige en brede IT-operatie gaat nu echter naar Cegeka, met aan het roer de voormalige Centric-topman Karim Henkens. Ook Schrijver is inmiddels in dienst bij Cegeka.
Vertrekkende klant
Nagenoeg tegelijk met het bekend worden van de AFM-deal maakt een Centric-klant bekend dat het vertrekt. Pensioenfonds Meubel brengt zijn pensioenuitvoering per 1 januari 2021 onder bij TKP, zo meldt het online. Het contract hiervoor met Centric was net aan het aflopen. "Het bestuur van pensioenfonds Meubel voert ten minste elke drie jaar een marktverkenning uit op het gebied van de uitbesteding van hun pensioenadministratie", meldt de vertrekkende klant in het korte bericht nu over deze wijziging.
Bij het sluiten van het nu niet verlengde contract werd Centric geprezen en leek de blik gericht op de langere termijn. "Ook bereiden we ons met de keuze voor Centric goed voor op een eventuele stelselherziening rond 2020 en verdere wetswijzigingen", aldus Meubel in het wat langere bericht van februari 2017. Het FD weet dit pensioenfonds te duiden als een grote vis: "Met circa 4 miljard euro onder beheer is Meubel veruit het grootste fonds dat drie jaar geleden koos voor Centric als pensioenuitvoerder."
Accountancyproblemen
Volgens het FD heeft het bedrijf van Gerard Sanderink de eigen grote ambities voor de pensioenwereld niet weten te realiseren. Niet alleen zijn er sinds Meubel geen grote klanten bijgekomen, maar ook zouden kleinere pensioenfondsen nu klachten hebben over de dienstverlening door Centric. In de jaarverslagen over 2018 melden pensioenfondsen Beton, Reiswerk, Houthandel en Tandtechniek dat Centric problemen had om de juiste verklaringen van de eigen accountant te krijgen. Begin dit jaar lag Sanderinks IT-bedrijf nog in de clinch met zijn accountant over plots geclaimd miljoenenverlies, wat volgens accountant Ernst & Young níet juist is.
AG Connect heeft vragen aan Meubel, Cegeka en de AFM gesteld over deze ontwikkelingen. Daarnaast zijn natuurlijk ook vragen hierover uitgezet bij Centric. Eerder heeft AG Connect nul op het rekest gekregen op vragen over onder meer het aan Justitie aanbieden van een blockchain-oplossing voor security. De woordvoerder van het bedrijf heeft toen uiteindelijk gereageerd dat hij daar geen antwoorden op ging geven. Latere vragen over ontwikkelingen binnen en bij Centric hebben geen reactie opgeleverd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee