Centric/Sanderink niet gezwicht voor ultimatum Openbaar Ministerie
Het OM heeft dit vanmiddag aangekondigd terwijl formeel vandaag nog de tijd voor Centric was om de (her)benoeming van Sanderink als topbestuurder terug te draaien. Dat is echter niet gedaan, meldt het OM in de middag. Deze timing suggereert dat Centric een afwijzende reactie heeft gegeven. AG Connect heeft bij diverse betrokken partijen vragen uitgezet over de gang van zaken, maar vooralsnog geen verhelderende antwoorden mogen ontvangen. Duidelijk is wel dat voor het OM de maat vol is.
Ultimatum
De eigengereide eigenaar van Centric, die ook ingenieursbureau Oranjewoud en bouwbedrijf Strukton bezit, is afgelopen woensdag weer ingesteld als niet-uitvoerend bestuurder en bestuursvoorzitter bij Centric. Daarbij is ook gelijk gesteld dat Sanderink zich gaat richten op het aanstellen van een nieuwe board en op het aanpakken van de strategie en operatie van Centric. Meteen de dag erna heeft het Openbaar Ministerie de opmerkelijk harde, openlijke verklaring gegeven dat het zich klaarmaakt om naar de Ondernemingskamer te stappen.
"Hiermee beoogt het OM een eerste stap te nemen naar het herstel van gezonde verhoudingen binnen de organisatie. Voordat het OM overgaat tot indiening van het verzoek krijgt de Raad van Bestuur van Centric tot aankomende maandag 24 oktober de gelegenheid om het besluit terug te draaien." Centric is voor diverse overheidsorganisaties een belangrijke toeleverancier. De afgelopen jaren heeft de ICT-dienstverlener te maken gehad met telkens leeglopend bestuur, waarbij topmanagers of zelf zijn opgestapt of zijn weggestuurd na conflicten met Sanderink. Die topman is ook omstreden door controverses vanwege zijn verbitterde juridische strijd tegen zijn voormalige levenspartner, waarbij zijn bedrijven ook telkens betrokken raken.
'Streep door gezet'
Eerder dit jaar heeft het OM een verkennend onderzoek naar het reilen en zeilen bij Centric ingesteld. Daarbij heeft het OM onder meer met het bestuur van Centric, de ondernemingsraad en Sanderink zelf gesproken, zo meldde het OM afgelopen donderdag. "Vanzelfsprekend zijn in het verkennend onderzoek alle belangen in ogenschouw genomen. Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en de aandeelhouder is intensief verkend wat nodig is om de verhoudingen in de onderneming in een structureler verband te herstellen en te behouden. Op woensdag 19 oktober heeft dhr. Sanderink echter zitting genomen in het bestuur van Centric. Daarmee is een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric."
Het ICT-bedrijf blijkt volgens het OM dus niet zelf in staat te zijn om de rust te herstellen. En dus wordt nu de stap gezet om een formeel onderzoek in te stellen. De zogeheten enquêtebevoegdheid is vanuit het openbaar belang; het belang van Centric als ICT-hofleverancier van Nederlandse overheidsinstanties en belangrijke organisaties. "Het OM heeft een civiele toezichtstaak op ondernemingen (rechtspersonen) waarin twijfel is ontstaan over de juiste gang van zaken en het gevoerde beleid", heeft het OM vorige week al uitgelegd.
Andere middelen gefaald
"De inzet van de enquêtebevoegdheid van de advocaat-generaal is echter uniek. In veel gevallen hebben aandeelhouders of de ondernemingsraad mogelijkheden om het bestuur in de gelegenheid te stellen om maatregelen te treffen." Sanderink is de enige aandeelhouder van Centric en hij heeft eerder zijn bouwkundige bedrijf Oranjewoud (waar Strukton en ook Antea onder vallen) van de beurs gehaald. Hij is dus volledig eigenaar en mengt zich daarbij in het dagelijks bestuur. Bij Strukton was hij eerder ook al afgetreden als bestuurder vanwege de controverse rond zijn persoon, maar dat terugtreden was van zeer korte aard.
Het OM verklaart over Centric dat de mogelijkheden van aandeelhouders of de ondernemingsraad niet aan de orde zijn. "In het belang van de werknemers van de organisatie en de maatschappelijke impact die aan de onrust ten gevolge kan liggen, heeft het OM besloten actie te ondernemen." Die actie wordt dus vandaag ingezet, na het verstrijken van de tijdsperiode waarin Sanderinks herbenoeming nog teruggedraaid kon worden. "De Ondernemingskamer zal beslissen of, en zo ja, welke maatregelen nodig zijn om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen", meldt het OM in de korte aankondiging van vandaag.
Centric: berichtgeving en beeldvorming
Op de website van Centric is vooralsnog niets te vinden over deze kwestie. Het meest recente bericht is van vorige week woensdag; over de benoeming van Sanderink. Een eerder bericht van juli dit jaar geeft wel een reactie op het vooronderzoek naar Centric dat het OM toen heeft ingezet. Daarbij geeft het ICT-bedrijf aan dat de aanleiding voor dit civielrechtelijk vooronderzoek zit in "de recente berichtgeving over onrust binnen deze ondernemingen", dus hoe en wat er in de media is gekomen. "Uiteraard verleent Centric alle medewerking aan het OM en verschaffen we alle nodige inlichtingen. Centric hecht eraan de feiten voorop te stellen en niet de beeldvorming."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee