Innovatie & Strategie

Branche
Cisco

Cisco investeert in Nederland

Cisco investeert de komende drie jaar in de digitalisering van Nederland.

19 januari 2017

Cisco investeert de komende drie jaar in de digitalisering van Nederland.

Dat maakte het bedrijf vandaag bekend op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. De hoogte van het investeringsbedrag is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur heeft vergelijkbare investeringsprogramma’s in onder meer Groot-Brittannië en Frankrijk.
 

Cisco lanceerde vanochtend in Davos tijdens een bijeenkomst met minister-president Mark Rutte zijn investeringsprogramma 'Digitale Versnelling Nederland'. Daarbij wordt in samenwerking met de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs geïnvesteerd in cybersecurity en in de digitalisering van infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Met behulp van het plan moet de digitale economie in Nederland een boost krijgen. Hendrik Blokhuis leidt het Cisco-programma in Nederland. Blokhuis is chief technology officer (CTO) voor Cisco in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Rusland.

Nederland als rolmodel

John Chambers , bestuursvoorzitter en voormalig CEO van Cisco, dicht Nederland grote kansen toe om als klein land internationaal voorop te lopen op ICT-gebied. “We zien Nederland als een rolmodel voor een klein tot middelgroot land, niet alleen in Europa maar in de hele wereld”, zegt hij vandaag in een interview met het FD.­­

Cisco hoopt op 'eerlijk deel van de business’

Met het digitale investeringsprogramma's hoopt Cisco niet alleen de economische groei van een land aan te jagen. Op termijn kan het programma leiden tot meer opdrachten en grotere verkopen voor het bedrijf. Chambers: “Als het goed loopt, dan kun je een eerlijk deel van de business krijgen. Maar ook dat zul je nog steeds moeten verdienen.”

Cisco heeft verder aangekondigd dat het de Cisco-netwerkacademie, die kosteloos trainingen verzorgen op Nederlandse onderwijsinstellingen, wil uitbreiden. Het aantal academies wordt verdubbeld tot 170, waarbij in totaal 76.000 scholieren en studenten de komende drie jaar hun IT-vaardigheden kunnen verbeteren.

Nederlandse start-ups

Ook zal het 'venture fund' van Cisco Nederlandse start-ups betrekken bij aanstaande investeringen. Het fonds beschikt over een vermogen van 2 miljard dollar, dat hoofdzakelijk in jonge bedrijfjes wordt gestoken. Cisco vindt dat ons land veel veelbelovende start-ups telt. Zo wijst het onder meer op de Zwolse start-up TradeCast, die interactieve, online tv-kanalen mogelijk maakt, en het Twentse Robird van Clear Flight Solutions. De robotvogel van dit bedrijf is geschikt om levende vogels weg te jagen op bijvoorbeeld vliegvelden.

Projecten voor slimmer vervoer en cybersecurity

Verder gaat Cisco pilotprojecten met Nederlandse instellingen beginnen op het gebied van slimmer vervoer, (digitale) zorgverlening, energievoorziening en cybersecurity. Zo wil het nauw gaan samenwerken met The Hague Security Delta, een netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in Den Haag op het gebied van beveiligingsoplossingen.

World Economic Forum

Van 17 tot 20 januari vindt in het Zwitserse skioord de jaarvergadering van het World Economic Forum plaats. De ceo's van de grootste bedrijven ter wereld, diverse internationale politici, wetenschappers en journalisten komen er bijeen. In totaal gaat het om zo'n 3000 personen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.