Communicatie grootste probleem bij cyberaanval
Het verschil in taalgebruik tussen technische teams en de rest van de organisatie zorgt voor een moeizame communicatie en ook de communicatie van strategisch en tactisch niveau naar operationeel niveau verloopt niet optimaal. Dat is een belangrijke conclusie van een experiment dat eind oktober vorig jaar plaatsvond bij 50 onderwijsinstellingen. Aan de digitale brandoefening deden in totaal 1200 mensen mee. De oefening maakte ook duidelijk dat de rolverdeling tijdens een crisis vooraf beter moet zijn belegd.
Het is niet de eerste keer dat een dergelijke oefening plaatsvindt onder coördinatie van SURF. Ten opzichte van de eerste oefening in 2016 was wel een verbetering zichtbaar. De onderlinge samenwerking tussen de instellingen kwam sneller en effectiever op gang. Het oefenen blijkt dus nuttig. “Wanneer je weet waar je verbeteringen aan kunt brengen, is de stap naar die verbeteringen klein. We zien bij instellingen die beide keren mee hebben gedaan, dat zij in de tussentijd grote verbeterstappen hebben gezet", zegt Erwin Bleumink, bestuurslid bij SURF.
In de oefening van afgelopen jaar met de codenaam OZON, werd een hack met gijzelingssoftware gesimuleerd. Bij de deelnemende organisaties werd geanalyseerd hoe zij reageerden op het incident. Aan de oefening deden onder meer universiteiten, hogescholen, mbo’s, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen mee.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee