Overslaan en naar de inhoud gaan

CPB: privacywet doorslaggevend voor banken

Privacywetgeving en Europese regels zullen doorslaggevend zijn voor de toekomst van de financiële sector. Die ontwikkelingen zullen uiteindelijk bepalen welke partijen, zoals grote banken of technologiebedrijven aan het langste eind trekken.
Munten
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag in een rapport, waarin het vier mogelijke scenario's schetst. Volgens het CPB is de mate waarin banken en technologiebedrijven die zich met financiële zaken bezighouden gegevens van klanten mogen verhandelen van groot belang. Vanuit Europa is het vooral de vraag hoe Europees toezicht de mate waarin banken risico's nemen kan inperken.

Welke koers de sector uiteindelijk zal varen hangt af van de keuzes van de overheid. De vormgeving van privacywetgeving beïnvloedt de verhandelbaarheid van private gegevens. De opstelling in Europese organen zal bepalend zijn voor het toezicht op de financiële markten.

Bij een divers toezicht per land met vrij verhandelbare informatie floreren de zogeheten fintechbedrijven. Wanneer de informatie vrij verhandelbaar is, maar Europa het toezicht coördineert zullen grote technologiebedrijven zoals Apple en Facebook groeien. Als informatie niet vrij verhandelbaar is dan domineren de nationale banken of de grote Europese banken de sector, afhankelijk van waar het toezicht is geregeld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in