Beheer

Cloud
beveiliging

'Cybersecurity geen rem maar juist kunstmest voor business'

PwC-onderzoek: meer geld voor cybersecurity.

© Shutterstock
10 oktober 2016

PwC-onderzoek: meer geld voor cybersecurity.

Het heeft tientallen jaren geduurd, maar het licht is aan gegaan. Veel organisaties zien technologie en dan met name cybersecurity niet langer als een barrière voor veranderingen maar als een middel om te kunnen groeien en zich te onderscheiden van de concurrentie.

Dat constateert PwC in zijn Global State of Information Security Survey 2017. Het rapport is gebaseerd op onderzoek onder ruim 10.000 bedrijven en IT-managers.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren welke beveiligingsoplossingen en -technologieën steeds meer gebruikt worden.

  • 62 procent maakt gebruik van managed security services. Niet alleen kan dit goedkoper uit pakken, ook is het een oplossing voor het tekort aan goed security-personeel. Daarbij gaat het vooral om authenticatiediensten, data loss prevention, IAM, real time monitoring en analytics en threat intelligence.
  • 51 procent maakt Inmiddels gebruik van big data voor cybersecurity om cyberdreigingen te modelleren en incidenten te identificeren. Het gebruik hiervan wordt echter beperkt door een schrijnend tekort aan deskundigen op dit gebied.
  • 57 procent kiest voor de inzet van biometrie voor authenticatie. Het wachtwoord lijkt passé, vooral doordat gebruikers er een hekel aan hebben en vaak kiezen voor zeer onveilige wachtwoorden. Geavanceerdere authenticatietechnologieën zorgen voor veiligere transacties, vindt 46 procent en versterken het vertrouwen van klanten.
  • 53 procent gebruiken open source software en 49 procent daarvan vindt dat het de cybersecurity heeft verbeterd. PwC is er van overtuigd dat open source voor security-oplossingen nog een flinke vlucht zal nemen de komende jaren.
  • 56 procent stuurt zijn medewerkers naar verplichte awarenesstrainingen op het gebied van privacy. Dat hangt nauw samen met de vele wettelijke regelingen voor het waarborgen van privacy en de bescherming van persoonsgegevens.

Volgens PwC is hier sprake van een “zeer belangrijke verandering.” Veel organisaties passen technologie nu toe om bedreigingen te pareren èn concurrentievoordeel te behalen. Daarbij gaat het vooral om cybersecurity-oplossingen. Die worden ook niet meer gezien als een IT-taak omdat een goede combinatie van cybersecurity en digitale businessmodellen ervoor zorgt dat ze nieuwe digitale platforms, producten en diensten kunnen ontwikkelen waar klanten vertrouwen in hebben. Men begrijpt dat oplossingen voor cybersecurity ook kunnen zorgen voor extra groei van een organisatie, zakelijke voordelen en een betere reputatie.

Budget groeit

59 procent ziet de uitgaven aan security stijgen als gevolg van de verdergaande digitalisering. Om hun businessmodellen te optimaliseren implementeren zij steeds meer securitytechnologieën. Daarbij gaat het onder meer om encryptie, next generation firewalls, netwerksegmentatie en IAM.

Cloudangst weg

De angst voor de cloud is ook verdwenen. Onzekerheid over de veiligheid daarvan, heeft veel organisaties jarenlang tegen gehouden, maar die angst lijkt verdwenen. Bijna tweederde laat veel IT-diensten in de cloud draaien, maar ook heeft ruim een derde operationele diensten, klantenservice en marketing en sales-diensten in de cloud draaien.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.