Overslaan en naar de inhoud gaan

'Datacenters kunnen met helft energie toe'

In realistische tests werd het energiegebruik van datacenters teruggebracht met 17 tot 50 procent. Dit zonder af te doen prestatiecontracten (SLA's) van de betrokken dienstverleners. FIT4Green is een 30 maanden durend onderzoeksproject dat door de Europese Unie wordt gesubsidieerd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

FIT4Green maakt gebruik van een ‘technologie-agnostische’ plug-in voor datacenters, die 'bovenop' de managementsystemen draait. De plug-in instrueert de managementsystemen of adviseert de operator van het datacenter. Onder meer door aan te geven welke jobs of diensten voordelig kunnen migreren en welke netwerken dan kunnen worden uitgeschakeld.

Agnostische plug-in

De methode werd gevalideerd in drie representatieve typen van datacenters: een service/enterprise portal bij de Spaanse energieleverancier ENI, een supercomputinggrid bij het Duitse onderzoekscentrum Jülich, en een cloudcomputingdatacenter bij HP in Italië. In een eerdere fase het project werd de plug-in geoptimaliseerd voor enkelvoudige datacenters. Dat leverde meteen al reducties van 7 tot 30 procent op. In de vorige maand afgeronde tweede fase werd de plug-in ook ingezet voor loadbalancing tussen datacenters, wat nu – ondanks het zwaarder gebruik van de communicatienetwerken – per saldo nog grotere besparing mogelijk blijkt te maken. De bevindingen:

  • In traditionele service/enterprise-datacenters werd 30 procent bespaard in de enkelvoudige settings en wel 28 tot 50 procent in federaties.
  • Cloudcomputing: 10 tot 24 procent voor enkelvoudige sites en 17 tot 22 procent in federaties. In cloudcomputingdatacenters werd vooral bespaard door virtuele machines efficiënt te alloceren en ongebruikte servers uit te schakelen.
  • Supercomputing: 4 tot 27 procent (enkelvoudig) en 30 tot 52 procent in federaties. Ook hier werden ongebruikte servers op stand-by gezet en nieuwe jobs energiezuinig gepland.

Werk nog niet af

In derde en laatste fase van het project worden de optimalisatiemethoden verder verfijnd. Het Rotterdamse onderzoeksbedrijf Almende is als onderzoekspartner in FIT4Green onder meer verantwoordelijk voor de implementatie van de plug-in. GFI Informática is projectcoördinator. Andere partners zijn HP Italy Innovation Centre, Universität Passau, Jülich Supercomputing Centre, Imperial College London, VTT Technical Research Centre, Universität Mannheim, CREATE-NET en ENI S.p.A.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in