Overslaan en naar de inhoud gaan

Datalekken IoT-apparatuur vallen meeste bedrijven niet op

De helft van de bedrijven is niet in staat om een datalek van een IoT-product te detecteren, meldt onderzoeksbureau Gemalto op basis van een eigen enquête. Volgens de marktonderzoeker willen de meeste organisaties een duidelijker overheidsbeleid om de veiligheid van IoT-apparatuur en -diensten te verbeteren.
IOT
© Pixabay
Pixabay

Van de 950 ondervraagde bedrijven vraagt 79 procent om meer overheidsbemoeienis in de vorm van strengere regels voor IoT-beveiliging. Er is ook behoefte (59 procent) aan meer duidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor het beschermen van IoT-apparatuur, schrijft Gemalto. Bedrijven zouden vooral moeite hebben met het beheren van grote hoeveelheden data, het beschermen van deze data en het omgaan met de privacy van gebruikers.

Blockchain als mogelijke oplossing

Het gebrek aan kennis over IoT uit zich onder andere in het herkennen van een datalek. Slechts 48 procent van de ondervraagde bedrijven merkt een datalek van een IoT-apparaat op, aldus Gemalto. Organisaties zouden daarvan balen, want ze spenderen over het algemeen meer geld aan IoT-beveiliging dan een jaar geleden. Een groeiend aantal bedrijven ziet de beveiliging van IoT-producten ook als een ethische verantwoordelijkheid. Volgens het onderzoeksbureau denkt een kwart van de ondervraagde bedrijven dat de blockchain-technologie een ‘ideale oplossing’ is om IoT-apparatuur te beveiligen.

Hoewel de meeste nationale overheden eigen regels hebben voor IoT-gebruik, is 95 procent van de deelnemers aan de enquête van mening dat er een uniform (overheids)beleid moet komen. Het merendeel van de consumenten denkt daar ook zo over, is te lezen in een ander rapport van het onderzoeksbureau.

Consumenten zijn bezorgd over IoT-veiligheid

Ruim zestig procent van de ondervraagde consumenten vindt de beveiliging van de IoT-industrie onvoldoende. Er zijn vooral zorgen over privacy, hackers die de besturing van slimme apparaten kunnen overnemen en het gebrek aan controle over gebruikersdata.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in