Development

Procesmanagement
Agile overleg

De kunst jezelf de maat te nemen

Zo zet je Agile meetmethoden het best in op de werkvloer

© Shutterstock
16 december 2016

Agile werken belooft veel. Maar komen die beloften uit? Zijn al die agile teams wel goed bezig? Daar valt alleen iets over te zeggen als er gemeten wordt. Maar hoe geef je het meten in een agile context – waarin zelfsturing een van de centrale aspecten is - het beste vorm? En wat zijn de valkuilen?

De IT-wereld heeft in hoog tempo het agile werken omarmd. Bij veel organisaties zijn de verwachtingen rond de overgang naar deze manier van werken hooggespannen: producten van hogere kwaliteit, tegen een lagere prijs en in minder tijd geproduceerd. Meer business value, meer tevreden klanten én (niet onbelangrijk) meer tevreden medewerkers die plezier hebben in hun werk. Maar, komen die verwachtingen ook uit? Zijn al die agile teams wel goed bezig? Om een goed antwoord op die vragen te kunnen geven, helpt het om feiten te verzamelen, te meten. Daarmee betreden we het speelveld van de agile metrics. Hoe ziet dat speelveld eruit, hoe moet het spel gespeeld worden?

Metrieken passen bij empirisch karakter van agile

De afgelopen maanden zijn er diverse artikelen in AG Connect verschenen over het gebruik van (agile) softwaremetrieken: van Werner Heijstek (september), van Jolijn Onvlee en Richard Sweer (oktober) en van Frank Vogelezang (november). In dit artikel blijven we weg van de vraag welke metrieken het beste zijn en richten we ons vooral op de vraag hoe je meten in een agile context het beste vorm kan geven.

Agile meten

Binnen de agile wereld is het zelfsturende karakter van de teams een van de centrale aspecten. Het gebruik van metrics moet dan ook aansluiten bij de werkwijze van een agile team. Dat betekent dat niet een aparte Quality Assurance-afdeling bepaalt wat en hoe er gemeten wordt, maar dat de agile teams zelf aan het stuur zitten, met de QA-afdeling in een faciliterende rol. Dat brengt ons tot de volgende uitgangspunten:

Metrieken moeten aansluiten bij de werkwijze van het team

1. De teams hebben een belangrijke stem in de keuze van de metrieken die ze willen gebruiken om te bepalen of ze goed bezig zijn.

2. De teams zijn medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van de benodigde metingen en het verzamelen van de meetresultaten.

3. De teams worden bij het meten ondersteund door (veelal aanwezige) tooling, zodat metingen met zo min mogelijk belasting kunnen worden uitgevoerd.

4. Ieder team analyseert trends in gemeten waarden en stelt vast of er actie ondernomen moet worden.

5. De gemeten waarden zijn niet geheim: iedereen in de organisatie (andere teams, management) heeft inzage in de team-dashboards.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Inloggen

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!