Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie gunt 'riskante' aanpak GrIT-project

Staatssecretaris Barbara Visser en het Athena-consortium van IBM, Atos en Unica hebben gisteren handtekeningen gezet onder het contract voor de doorstart van een miljoenenproject dat de ruggengraat van de Defensie IT-infrastructuur moet vernieuwen.
contractondertekening GrIT
© Ministerie van Defensie
Ministerie van Defensie

De aanloop naar het project Grensverleggende IT (GrIT) sleept al jaren. Na drie uiterst kritische evaluaties van het Bureau ICT Toetsing (BIT) laste de staatssecretaris begin dit jaar een pauze in om de adviezen van het BIT verder te bestuderen en uit te werken. Het BIT en verschillende externe deskundigen hadden kritiek op de omvang van het project, dat beter in brokken kon worden opgedeeld. Maar het consortium van IBM en Atos - dat het technische ontwerp had gemaakt en als enige kandidaat was overgebleven voor de aanbesteding - dreigde vervolgens met een miljoenenclaim als de aanbesteding zou worden gewijzigd.

Uiteindelijk kiest Defensie er nu voor de aanbesteding intact te laten maar heeft het wel meer zekerheden ingebouwd zodat tegemoet gekomen wordt aan de zorgen die het BIT had met betrekking tot de kostenbeheersing. Het project is volgens eerdere ramingen begroot op 3,1 miljard euro. Om de kosten niet uit de hand te laten lopen is een nieuwe flexibele planning in delen opgesteld met de stuurmiddelen om prestaties van de leverancier af te dwingen. Ook heeft Defensie mogelijkheden gecreëerd om nieuwe leveranciers toe te voegen en kan het contract met de leverancier op ieder moment worden beëindigd.

BIT geeft groen licht

Begin november heeft het BIT deze aanpassingen beoordeeld en daar een positief advies over uitgebracht. Zo kan na de ondertekening woensdag, het project met een beoogde looptijd van 7 jaar van start gaan. Het consortium begint gelijk in het eerste kwartaal van 2021 met de bouw van nieuwe datacentra die na een periode van 20 maanden moeten zijn opgeleverd. Ook wordt gestart met de aanleg van een nieuw extra beveiligd netwerk voor het versturen van geheime informatie en krijgt Defensie een eigen mobiel netwerk zodat de mobiele communicatie niet meer afhankelijk is van derden. “Dat is een heel sterk punt voor een organisatie als de onze, die wereldwijd opereert onder moeilijke omstandigheden", stelt Visser in een verklaring. De bouw van beide netwerken neemt maximaal respectievelijk 24 en 11 maanden in beslag.

Het GRiT-project moet er verder voor zorgen dat de IT-systemen van Defensie - die wel werden omschreven als een ratjetoe van aan elkaar gekoppelde applicaties - worden vernieuwd tot een robuust en beter onderhoudbaar geheel. Bovendien speelt IT een steeds belangrijkere rol in de bedrijfsvoering en de operationele inzet van de krijgsmacht. Het GrIT-project moet het mogelijk maken dat nieuwe manieren ontstaan om innovatief te zijn, zonder de continuïteit van de bedrijfsvoering en de beveiliging van systemen en data in gevaar te brengen. Defensie zet daarvoor in op een nieuwe wijze van samenwerken met de markt. Zo komt het beheer ook bij de marktpartijen te liggen. Het totale GrIT-project heeft een looptijd van 7 jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in