Defensie verbiedt zakelijk gebruik van videovergaderdienst Zoom
Zoom mag vanwege deze dreigingen niet langer gebruikt worden op werktelefoons en laptops. "Voor Defensie is de integriteit van een app essentieel", aldus een woordvoerder tegenover het FD. Werknemers mogen de app nog wel privé gebruiken, maar dat wordt wel afgeraden door het ministerie.
De dienst van Zoom ligt al enige tijd onder vuur vanwege diverse privacy- en beveiligingsproblemen die aan het licht zijn gekomen. Zo bleken ongewenste gasten toegang te kunnen krijgen tot vergaderingen die met de dienst worden gehouden. Dit fenomeen, het zogenaamde 'Zoom Bombing', kan voorkomen worden door vergaderingen te beveiligen met een wachtwoord.
Daarnaast konden cybercriminelen in sommige situaties via de chat toegang krijgen tot een computer, en deelde Zoom enige tijd informatie met Facebook. Beveiligings- en privacyexperts raadden het gebruik van de dienst - zeker door overheidsinstanties - tegenover AG Connect begin april ook af. "“Er als kabinet mee overleggen, lijkt me niet zo heel handig", aldus ESET-directeur Dave Maaslands destijds.
Zoom neemt stappen
Zoom heeft sinds de vele kritiek stappen ondernomen om de beveiliging wel te verbeteren. Er zijn diverse nieuwe experts aangenomen om het bedrijf hierbij te ondersteunen en er worden regelmatig updates uitgevoerd, bijvoorbeeld om gebruikers meer regie te geven over welke datacenterregio er gebruikt wordt voor het verkeer.
In een reactie aan het FD laat Zoom weten dat de veiligheid van de software regelmatig getest wordt, en dat allerlei belangrijke organisaties erop vertrouwen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee