Management

Personal Tech
Laptops

Dit jaar geen grotere SSD's in laptops

Door stijgende prijzen blijft een solid state disk van 256 gigabyte dit jaar de bovengrens voor laptops, verwacht DRAMeXchange.

© Pixabay CC0 Public Domain
14 maart 2017

Door stijgende prijzen blijft een solid state disk van 256 gigabyte dit jaar de bovengrens voor laptops, verwacht DRAMeXchange.

De prijzen van solid state disks stijgen fors. Laptop-fabrikanten gaan daardoor voorlopig niet concurreren met modellen met grotere SSD's, verwacht DRAMeXchange.

De prijsstijging is deels het gevolg van de snel stijgende vraag. SSD's zijn bij kopers van laptops en notebooks steeds populairder. Het aandeel laptops en notebooks met een SSD stijgt van ruim 35 procent in het vierde kwartaal van 2016 naar 45 procent in 2017. PC-fabrikanten leggen daarom voorraden aan terwijl de vraag van smartphonefabrikanten hoog blijft.

Die ontwikkeling vertaalt zich in een prijsstijging van op MLC-techniek gebaseerde SSD's van 12 tot 16 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. TLC-gebaseerde SSD's stijgen iets minder hard in prijs, omdat de fabrikanten hun focus verleggen op die technologie. DRAMeXchange ziet voor deze categorie een prijsstijging tussen de 10 en de 16 procent. In het tweede kwartaal zullen de prijzen blijven stijgen, verwacht DRAMeXchange, zij het wat minder snel dan in het eerste kwartaal.

Daarmee bereiken de prijzen van SSD's het plafond van wat de pc-fabrikanten willen uitgeven aan deze component. DRAMeXchange verwacht dat pc-fabrikanten daarom vooralsnog geen grotere SSD's in hun laptops en notebooks zullen inbouwen dan nu gebruikelijk: kopers die een SSD willen, zullen in de regel de keuze hebben tussen 128 en 256 gigabyte.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.