Beheer

Privacy
Europa

EC wil opvragen data bij IT-bedrijven versimpelen

3 scenario's moeten leiden tot concreet wetsvoorstel.

europa kaart © Pixabay
8 juni 2017

3 scenario's moeten leiden tot concreet wetsvoorstel.

De Europese Commissie wil het lokale autoriteiten makkelijker maken om data bij techbedrijven in andere landen op te vragen.

De Europese Commissie zal hierover drie mogelijke scenario's presenteren die uiteindelijk moeten leiden tot een concreet wetsvoorstel, vertelt Eurocommissaris van Justitie Vera Jourova aan Reuters.

Direct verzoek

In het eerste scenario mag de nationale politie van een land een direct verzoek indienen bij een ICT-bedrijf in een ander land. Hierdoor hoeven de lokale autoriteiten van dit andere land niet eerst ingeschakeld te worden. Het techbedrijf in kwestie hoeft echter niet op dit verzoek in te gaan.

In het tweede scenario worden techbedrijven verplicht om de opgevraagde data te overhandigen. In het derde scenario zouden lokale autoriteiten de gewenste data zelf kunnen opvragen en downloaden, zonder tussenkomst van het ICT-bedrijf.

Extra veiligheidsmaatregelen

Er zouden in dit laatste geval extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat data niet zomaar kan worden bekeken. Bovendien stelt Jourova dat zij het liefst wil dat de voorgestelde maatregelen alleen in uitzonderlijke gevallen worden ingezet, bijvoorbeeld in politieonderzoek naar een terroristische aanslag.

Om wat voor soort data het gaat en welke ICT-bedrijven precies onder de nieuwe regelgeving vallen, is nog onduidelijk. Daarover wordt vandaag vergaderd in de EC. Het wetsvoorstel zou eind dit jaar of begin volgend jaar worden gepresenteerd.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.