Overslaan en naar de inhoud gaan

EC wil opvragen data bij IT-bedrijven versimpelen

De Europese Commissie wil het lokale autoriteiten makkelijker maken om data bij techbedrijven in andere landen op te vragen.
europa kaart
© Pixabay License
Pixabay License

De Europese Commissie zal hierover drie mogelijke scenario's presenteren die uiteindelijk moeten leiden tot een concreet wetsvoorstel, vertelt Eurocommissaris van Justitie Vera Jourova aan Reuters.

Direct verzoek

In het eerste scenario mag de nationale politie van een land een direct verzoek indienen bij een ICT-bedrijf in een ander land. Hierdoor hoeven de lokale autoriteiten van dit andere land niet eerst ingeschakeld te worden. Het techbedrijf in kwestie hoeft echter niet op dit verzoek in te gaan.

In het tweede scenario worden techbedrijven verplicht om de opgevraagde data te overhandigen. In het derde scenario zouden lokale autoriteiten de gewenste data zelf kunnen opvragen en downloaden, zonder tussenkomst van het ICT-bedrijf.

Extra veiligheidsmaatregelen

Er zouden in dit laatste geval extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat data niet zomaar kan worden bekeken. Bovendien stelt Jourova dat zij het liefst wil dat de voorgestelde maatregelen alleen in uitzonderlijke gevallen worden ingezet, bijvoorbeeld in politieonderzoek naar een terroristische aanslag.

Om wat voor soort data het gaat en welke ICT-bedrijven precies onder de nieuwe regelgeving vallen, is nog onduidelijk. Daarover wordt vandaag vergaderd in de EC. Het wetsvoorstel zou eind dit jaar of begin volgend jaar worden gepresenteerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in