Overslaan en naar de inhoud gaan

'Eerste Joint Strike Fighter geleverd stikvol softwarebugs'

Hoe ernstig de problemen zijn, is niet helemaal duidelijk, constateert Ars Technica. Terwijl Michael Gilmore de directeur van de betreffende testafdeling in zijn memo in december een ernstige waarschuwing geeft, zijn er anderen uit de leiding van het F-35 Joint Program Office (JPO) die de waarschuwingen van Gilmore afdoen als 'gejank' (whining).
software development

Gilmore heeft het in zijn memo vooral over de tests van de softwarecomponenten van de JSF die door JPO steeds tot het laatste moment zijn uitgesteld. Nu noemt de leiding van JPO de tests zelfs 'een verspilling van tijd en geld'. Het gaat namelijk om een interim release van de software die in deze beperkte hoeveelheid straaljagers voor de Marine worden toegepast. Voor de uiteindelijke leveringen van start gaan, komt er nog een definitieve versie, is het argument.

Veiligheid mogelijk in het geding

Het probleem volgens Aviation Week is dat vijf van de bewuste toestellen hun opwachting zullen maken op de bekende Farnborough International Air Show deze zomer. Er zijn zorgen dat wanneer wapensystemen worden toegevoegd aan de vliegtuigen, de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Ook zijn er inmiddels veel vliegtuigen in de productiefase en onzekerheid rond de software kan tot complicaties leiden.

Volgens het officiële schema zou de volledige ontwikkeling en tests van de software op 31 juli 2017 klaar moeten zijn. Gilmore noemt het halen van die datum 'niet realistisch'. Wanneer wel aan die datum wordt vastgehouden moet een significant aantal testpunten worden overgeslagen. Wanneer er vervolgens bugs worden geconstateerd zouden die pas kunnen worden opgelost in een nieuwe release die voor 2021 op het programma staat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in