Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Kamer is voor strenge netneutraliteit

Die Nederlandse wet is weliswaar gebaseerd op Europese regels, maar de tekst daarvan wordt bij ons een stuk strenger uitgelegd dan in andere lidstaten. Het wetsvoorstel is vandaag goedgekeurd door de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer er in april al het fiat aan had gegeven.
© Parlement
Parlement

T-Mobile kondigde maandag aan dat het dataverkeer voor het luisteren van muziek via bijvoorbeeld Spotify, Deezer en Napster, niet langer in rekening brengt bij klanten met een grote databundel. Dat is in strijd met Nederlandse regels die voorschrijven dat alle dataverkeer gelijk moet worden behandeld, ook wel netneutraliteit genoemd.

"Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek luisteren heel sympathiek", schrijft de ACM. "Voor de lange termijn is het echter in het belang van internetgebruikers dat de providers op geen enkele manier sturen hoe iemand gebruik maakt van internet. Dat is het uitgangspunt van een breed gedragen democratisch besluit."

T-Mobile daarentegen beroept zich op een nieuwe Europese verordening die eind april van kracht is geworden. De gezamenlijke Europese telecomtoezichthouders leggen die minder streng uit dan de Nederlandse wetgever, zodat onder strikte voorwaarden wel onderscheid mag worden gemaakt tussen verschillende internetdiensten.

De telecomprovider laat in een verklaring weten "zeer verwonderd" te zijn dat Nederland strengere regels hanteert dan de EU. Het bedrijf stapt naar de rechter en desnoods naar het Europees Hof van Justitie om zijn gelijk te halen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in