Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke dag een datalek bij ziekenhuizen

Het aantal van 304 datalekken met meldingsverplichting komt overeen met ongeveer 1 melding per dag. Er zijn in Nederland 134 ziekenhuizen. Gemiddeld zijn deze dus dit jaar meer dan 2 maal gevoelige data kwijtgeraakt.
Datalek
© Shutterstock
Shutterstock

Uit de cijfers kan overigens niet geconcludeerd worden dat alle ziekenhuizen datelekken hebben gemeld. De Autoriteit Persoonsgegevens wil namelijk niet zeggen hoeveel ziekenhuizen zich gemeld hebben. Dat zou natuurlijk wel interessante informatie zijn; voor patiënten kan het een overweging zijn om een alternatief te zoeken, als een ziekenhuis notoir slordig met data zou blijken. De autoriteit wil ook niet onthullen wat voor soort gegevens zijn gelekt, omdat dan herleidbaar zou zijn bij welk ziekenhuis er sprake is geweest van een datalek.

In totaal is dit jaar al 4700 keer verlies van privacygevoelige informatie gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een kwart van die meldingen kwam uit de zorgsector, en van dat segment komt dan dus een kwart voor rekening van de ziekenhuizen. Of dat veel of weinig is, is lastig te zeggen. Het kan natuurlijk ook zijn dat men in de zorgsector alerter is op datalekken, of meer doordrongen van het nut van melding ervan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in