Energieprestatie-eisen nieuwbouw opnieuw uitgesteld vanwege softwareproblemen
De software met de naam UNIEC 3 berekent of nieuwe gebouwen voldoen aan de nieuwe eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De nieuwe eisen moeten gebouwen per 1 juli 2020 aan strengere eisen laten voldoen op gebied van energiebehoefte, primaire fossiel energiegebruik en hernieuwbare energie.
De planning was dat de software op 1 januari 2020 al gereed was, zodat bouw-organisaties ruim de tijd hadden om zich op de onlangs aangekondigde eisen voor te kunnen bereiden. Dat is niet gelukt.
Hard werken
“Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800”, schrijft het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer die donderdag is verstuurd.
De nieuwe regels voor nieuwbouw zouden op 1 juli 2020 in werking treden, maar zijn door de minister uitgesteld naar 1 januari 2021. Daardoor komt de aanvraag voor vergunningen voor nieuwe gebouwen voorlopig niet in de knel.
Het kabinet ziet de BENG-eisen voor nieuwbouw als een belangrijk middel om afgesproken doelen uit het Energieakkoord te behalen.
PFAS en stikstof
Onder meer Bouwend Nederland en Aedes voorzagen grote problemen in het geval de regels niet uitgesteld werden. "Dit verergert de problemen in de nieuwbouwproductie, die al ernstig onder druk staat door de stikstof- en PFAS problemen”, schreven ze in een brandbrief aan de minister. Met de beslissing om de eisen voor nieuwbouw uit te stellen, zijn hun zorgen voorlopig weggenomen.
Regels zijn eerder uitgesteld
Met het uitstel herhaalt de geschiedenis zich, aangezien de BENG-eisen al eens eerder werden uitgesteld, namelijk van januari 2020 naar juli 2020. Het ministerie stelde toen dat de software minimaal een half jaar van tevoren klaar moet zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee