Beheer

Security
Europa bliksem

'EU overweegt cybersecurity-stresstest voor banken'

Twijfels aan weerbaarheid tegen cyberaanvallen

23 januari 2017

Twijfels aan weerbaarheid tegen cyberaanvallen

De EU overweegt een stress-test in te stellen voor banken om hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen te bepalen. Groeiende zorgen over de kwetsbaarheid van de financiële sector voor hackaanvallen, zijn hiervoor de aanleiding.

Dat meldt nieuwsdienst Reuters, die zich baseert op beweringen van EU-medewerkers en andere bronnen.

Worsteling banken

Grote aanvallen vorig jaar, zoals die tegen de centrale bank van Bangladesh waarbij 81 miljoen dollar werd gestolen via het SWIFT-netwerk leidden er al toe dat wetgevers strengere eisen stellen aan de cyberbeveiliging van banken. De aanvallen houden echter aan en nemen toe. En banken “worstelen om te kunnen laten zien dat ze bestand zijn tegen de toenemende dreigingen waarbij insluipers toegang krijgen tot kritieke systemen en data”, constateert de European Banking Authority (EBA) in een rapport.

Maatregelen

Een cybersecurity stresstest voor alle banken in de EU behoort tot een serie maatregelen die de EU nu overweegt en bestudeert. Daaronder vallen ook verdergaand delen van dreigingsinformatie en penetratie- en weerstandstesten voor systemen.

De diverse nationale overheden binnen de EU delen nog altijd niet optimaal informatie over cybersecurity-incidenten. Wel is aangekondigd dat een database zal worden opgezet om dergelijke incidenten bij commerciële banken binnen de Euro-landen te registreren.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Dirk Geeraerts 24 januari 2017 15:11
Reactie toevoegen