Management

Cloud
Judith Sargentini

Europarlement eist open source in Europese Cloud

Om te voorkomen dat er achterdeurtjes worden ingebouwd

Judith Sargentini, indiener van het voorstel. © GroenLinks Martin Pluimers
16 februari 2017

Om te voorkomen dat er achterdeurtjes worden ingebouwd

Het Europees Parlement dat voor de bescherming van persoonsgegevens in de Europese Cloud zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van opensource software. 

Het Europees Parlement steunt verder het voorstel van de Europese Commissie, dat inzet op de ontwikkeling van een Europese Cloud om bedrijven, overheden en universiteiten effectiever te laten opereren in de digitale economie.

Het Parlement benadrukt daarbij het belang van Europese infrastructuur voor de privacy van Europese burgers.

Indiener van het voorstel, Groenlinks-parlementariër Judith Sargentini: “Door gegevens op Europese infrastructuur op te slaan zijn we beter beschermd tegen datagraaierij door bedrijven en politieke en economische spionage uit de VS. Met een Europese Cloud kunnen we in de EU een voorsprong opbouwen op het gebied van gegevensbescherming. Dat zal goed zijn voor onze portemonnee en onze privacy.” 

Geheime achterdeurtjes

De ontwikkeling van de Europese data-infrastructuur is een van de drie pijlers van het Europese Cloudinitiatief. De focus op Europese infrastructuur komt voort uit het voorstel van Sargentini van eind 2013 waarin het Europees Parlement stelde dat gevoelige economische, persoons- en onderzoeksgegevens zoveel mogelijk door Europese cloudaanbieders verwerkt moeten worden. Daarnaast stelde het Parlement dat die cloudaanbieders gestimuleerd moeten worden open source software te gebruiken, om te voorkomen dat er geheime achterdeurtjes in software wordt ingebouwd.

HP en Amazon

Volgens Sargentini heeft de Commissie niet altijd de beste reputatie als het gaat om dit soort ontwikkelingen. “De Commissie luistert veel te goed naar grote Amerikaanse bedrijven als HP en Amazon, die graag dominante spelers willen worden in de cloud. Door open standaarden af te dwingen, verkleinen we dat risico, maar we moeten de komende jaren toch goed de vinger aan de pols blijven houden. We hebben niet alleen de infrastructuur nodig, maar ook de kennis en kunde om hem te gebruiken, uit te bouwen en te onderhouden."

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 17 februari 2017 16:53

Open source helpt niet echt om de data stromen te volgen, het gaat om de gegevens.
Hp en Amazon (AWS) gebruiken open source in een volledig gesloten wijze.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.