'Europese wetgeving gaat inzet drones in stroomversnelling brengen'
Een drone kan op een contactarme manier het publiek bereiken, de politie gebruikt drones om met speakers boodschappen over de 1,5-meter-regel te verspreiden en media gebruiken drones om beelden te maken van verlaten dorpen en steden. De coronacrisis zorgt ook op deze manier voor een grotere inzet van digitale middelen.
Regelgeving
De Europese regelgeving, die op 31 december in werking treedt, biedt meer ruimte dan de huidige nationale regelgeving. In een later stadium komen daar nog meer mogelijkheden bij zoals pakketbezorgende drones of drones die uit zichzelf informatie verzamelen of op calamiteiten afvliegen. (Bedrijven die drones gebruiken kunnen tot eind 2021 in een overgangsfase conform de huidige nationale regelingen blijven werken.)
Nieuwe regels
‘Het belangrijkste doel van de Europese regels is een hoog en uniform niveau van luchtvaartveiligheid’, staat in de whitepaper. Enkele regels zullen zijn dat dronebestuurders minimaal 16 jaar moeten zijn, dat er geen onderscheid meer is tussen recreatieve en beroepsmatige dronebestuurders en dat en piloot van een drone van meer dan 250 gram verplicht een kennistoets moet afleggen.
Geofencing
Onder de nieuwe regelgeving verdwijnt de huidige luchtruimindeling voor drones. In plaats daarvan wijzen Europese lidstaten ‘dronezones’ aan waar meer of minder restricties gelden. Deze zones zullen worden gecommuniceerd aan dronevliegers en dronefabrikanten in bepaalde categorieën zullen verplicht worden om de zones toe te voegen aan het geofencingsysteem (een virtueel hekwerk dat voorkomt dat drones vliegen op verboden locaties).
Implentatie op orde krijgen
De Nederlandse overheid heeft dus tot eind dit jaar om de implementatie op orde te krijgen en dat zal nog wat werk vergen. ‘Met name de praktische aspecten – hoe zal de registratie er precies uitzien, wat worden de kosten, waar kan men straks terecht voor online trainingen en examens, hoe zit het met de toestelkeuringen – zijn op het moment van schrijven nog verre van uitgewerkt.’
Regels overtreden
Onbewust maken veel mensen ongewenst gebruik van de drone. ‘Vul de naam van je gemeente in op YouTube, gevolgd door het woord ‘drone’. Grote kans dat je video’s tegenkomt waarbij tijdens het maken de regels worden overtreden.’
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee