Overslaan en naar de inhoud gaan

Experiment met verkeerstraining via vr-bril

Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar Interpolis willen het aantal jonge verkeersslachtoffers terugdringen door ze een training met een virtual reality-bril te geven. Het gaat om een experiment dat maandag begint onder zeshonderd basisschoolleerlingen uit Mierlo, Bladel, Nijmegen en Amsterdam.
Virtual Reality
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

De tool WegWijsVR is speciaal ontwikkeld om thuis deelname aan het verkeer te trainen. De jongeren krijgen een route van 1,5 kilometer rond hun school in 3D te zien. Die moeten zij met de vr-bril op het gezicht lopen of fietsen. Ondertussen doen zich allerlei verschillende verkeerssituaties voor. Voorbeeld: kinderen willen de weg oversteken, maar een dubbel geparkeerde auto belemmert het zicht.

"Prachtig dat kinderen ook in de veiligheid van virtual reality kunnen leren te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer’’, reageert verkeersminister Melanie Schultz van Haegen op de proef. Interpolis ontplooide al eerder innovatieve initiatieven om de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten.

De resultaten van het experiment met de ‘virtuele verkeersbril’ worden door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verzameld en geanalyseerd. Op basis van de uitkomsten wordt getoetst of een virtuele training daadwerkelijk leidt tot meer verkeersvaardige kinderen. Het is nog onduidelijk of bij succes alle basisschoolkinderen de vr-training krijgen.

Bij de verkeersongevallen vormen jonge kinderen een grote risicogroep. Vorig jaar vielen in die leeftijdsgroep 729 gewonden en tien doden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in