Overslaan en naar de inhoud gaan

Falend systeem haven Rotterdam raakt drugscontrole

Door storingen in het elektronisch aangiftesysteem laat de douane in de haven van Rotterdam containers door zonder die te controleren. Dat geeft drugscriminelen een zeer grote kans op succes als ze drugs in de containers binnen smokkelen.
containers
© Pixabay.com
Pixabay.com

Het elektronisch aangiftesysteem zou al een paar weken niet goed werken, meldt het AD. Met het systeem moeten containers die zijn binnen gekomen in de Rotterdamse haven aangemeld worden bij de douane. Op basis van de herkomst en de ontvanger van de lading wordt een risicoanalyse uitgevoerd. Op basis van die analyse wordt besloten of de inhoud van een container gecontroleerd moet worden.

Al weken kapot

Het AD beroept zich op medewerkers van logistieke bedrijven in de haven die melden dat het systeem al weken niet goed werkt. Daardoor wordt nu volgens een noodprocedure gewerkt. De aangifte van containers wordt nu via e-mail gedaan. De bronnen van het AD melden dat zij nu binnen enkele minuten al toestemming krijgen om containers door te laten gaan. Die tijd is veel te kort om een echte controle in uit te voeren, zeggen zij.

De douane bevestigt dat het aangiftesysteem niet goed werkt, maar ontkent dat ladingen ongecontroleerd worden doorgelaten. De risico-selecties worden wel degelijk gedaan, maar dat gebeurt nu met de hand , waardoor het iets langer duurt, laat een woordvoerster van de douane weten. De logistieke medewerkers houden echter vol dat hun goederen onmiddellijk worden vrijgegeven als ze volgens de noodprocedure containers aanmelden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in