Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox 55 goed nieuws voor tab-hamsteraars

Het aantal tabbladen dat je open hebt staan in je browser, wil nog wel eens uit de hand lopen. Bij Firefox word je dan gestraft met lange opstarttijden. Nog wel.
Firefox

Bij Firefox wordt in het project Quantun Flow gewerkt aan verbetering van de responsiviteit van Firefox. Teamlid Dietrich Ayala wilde eens testen wat dat voor hem zou betekenen. Ayala is een tab-hamsteraar 'pur sang', met naar eigen zeggen 1691 tabbladen in zijn profiel. En daardoor wordt hij bij opstarten van Firefox regelmatig getrakteerd op lange wachttijden. Lang in de betekenis van minutenlang.

Ayala testte voor verschillende varianten van Firefox 20, hoe lang het kostte om de tabbladen te openen. Hij deed dat zonder netwerkverbinding, om de invloed van het netwerk te elimineren. Ayala maakte ook geen gebruik van geavanceerde meetapparatuur. In een andere test zie je wellicht andere resultaten, schrijft hij. Maar dat zal aan de trend geen afbreuk doen.

Firefox kreeg vanaf versie 20 steeds meer moeite met een groot aantal openstaande tabs bij het opstarten, blijkt uit zijn grafiek. Maar met Firefox 55 is dat probleem ineens uit de wereld:

Opstarttijden Firefox 20 - 56
Opstarttijden Firefox 20 - 56

Het verschil is zo groot, dat precieze meting niet eens nodig is, stelt Ayala. Van minutenlang wachten springt Firefox vanaf versie 55 terug naar een opstarttijd in de orde van grootte van 15 seconden, als je mega-veel tabs open hebt staan,

Dat gaat gepaard met een veel lager beslag op het geheugen, wat met name bij wat oudere systemen heel welkom zal zijn.

Geheugengebruik Firefox 20 - 56
Geheugengebruik Firefox 20 - 56

Nu is 1691 tabs natuurlijk extreem. Maar ook mensen die minder tabs open hebben staan, zullen de versnelling merken.

De prijs daarvan is waarschijnlijk, dat een inactieve tab wat langzamer opent - Ayala vermeldt dat er niet bij. Maar dat lijkt een kleine prijs. Ayala gaat er in ieder geval niet onder gebukt. Hij herstart tegenwoordig Firefox soms, alleen maar om te genieten van de snelheid waarmee het weer opent.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in