Firefox-browser verliest tientallen miljoenen gebruikers in drie jaar
Mozilla publiceert sinds 2018 elke paar maanden statistieken over het gebruik van zijn Firefox-browser. Deze statistieken worden verzameld door een wekelijkse steekproef onder tien procent van de Firefox-gebruikers. Op basis van die steekproef meldt Mozilla dat eind juli dit jaar ruim 198 miljoen mensen Firefox op hun computer gebruiken. In juli 2020 waren dat er 209 miljoen, en in 2019 nog 222 miljoen. Een daling van tussen de zes en zeven procent per jaar, schrijft onder meer Tweakers. Mozilla verklaart dat het aantal gebruikers in de zomerperiode altijd wat lager ligt, maar heeft nog geen reactie gegeven op het structureel dalende gebruik van zijn browser.
Weinig macOS
Uit de statistieken blijkt dat veruit de meeste Firefox-gebruikers browsen vanaf een computer met Windows 10 (62%). Windows 7-computers zijn goed voor 20% van de gebruikers, gevolgd door macOS (7,2%) en Windows 8.1 (4,2%). Hekkensluiter is Linux met 3,2%. Het merendeel van de Firefox-gebruikers heeft een computer met een processor en (primaire) videokaart van Intel; respectievelijk 87 en 69%. De populairste schermresolutie is 1920 x 1080 pixels (Full-HD, bij 38% van de gebruikers), gevolgd door 1366 x 768 pixels (HD, 26%).
Mozilla waarschuwt voor 'IE-effect'
Uit onderzoek van marktbureau Statcounter blijkt dat Firefox momenteel een marktaandeel van 7,6% heeft. Iets minder dan Microsoft Edge (8,2%) en Apple's Safari (9,4%). Google's Chrome-browser is met 68,5% marktaandeel veruit de populairste browser. Zowel Chrome als Edge zijn gebaseerd op Chromium, een door Google ontwikkelde opensource-ondergrond voor browsers die bedrijven kunnen gebruiken om hun eigen browser op te baseren. Kleinere browsers als Brave en Vivaldi leunen ook op Chromium, net als inmiddels de ooit bekende browser Opera.
Mozilla waarschuwt al jaren voor de toenemende dominantie van Chromium in de browsermarkt omdat het van mening is dat Google te machtig is en omdat het één browser-standaard slecht vindt voor de concurrentie. Hiermee lijkt een herhaling van de geschiedenis te spelen: met nu Google en Chrome in de positie van ooit Microsoft en Internet Explorer (IE). De afnemende populariteit van Firefox is een bittere pil voor Mozilla, dat de afgelopen jaren juist veel moeite en geld gestoken heeft in het verbeteren van zijn browser. Zo is Firefox door de jaren heen uitgebreid met veel privacyvriendelijke functies en is de browser meer naar eigen wens aan te passen dan populaire concurrerende browsers. Tot dusver zonder het gewenste resultaat wat omarming door gebruikers betreft.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee