Beheer

Infrastructuur
Gartnet Logo

Gartner: In 2017 wint Apple OS van Windows

OSX plus iOS na jaren en jaren populairder dan Windows. En dat blijft voorlopig zo.

Gartner © Gartner
9 januari 2017

OSX plus iOS na jaren en jaren populairder dan Windows. En dat blijft voorlopig zo.

Windows is niet lang meer het meest gebruikte besturingssysteem voor pc’s, tablets en smartphones, voorspelt Gartner. Vorig jaar werden nog wel meer apparaten onder Windows verkocht, maar vanaf 2017 worden er jaarlijks meer verkocht die onder iOS en OSX draaien.

In 2016 werden nog 260 miljoen pc’s, smartphones en tablets verkocht die werken onder Windows. Van de apparaten die gebruik maken van iOS en OSX werden er vorig jaar 248 miljoen verkocht. Vanaf 2017 neemt Apple echter een voorsprong met 268 miljoen stuks, terwijl Microsoft een daling moet incasseren tot 252 miljoen stuks. De uitloop van Apple groeit de twee daaropvolgende jaren alleen maar. Gartner is er van overtuigd dat de iPhone 8 van groot belang wordt voor Apple, dat immers ook met een stagnerende vraag kampt. Die negatieve trend wordt omgebogen door de iPhone 8.

 

 

 

PC-markt krimpt

Microsoft heeft vooral veel te lijden van een stagnerende pc-markt. Het aantal pc’s dat jaarlijks werd verkocht daalde van 350 miljoen in 2012 naar 268 miljoen in 2016. Windows wordt vooral veel gebruikt op pc’s – op de mobiele telefoon is het nooit een doorslaand succes geweest.

Gartner verwacht dat de vraag naar pc's in 2017 nog licht daalt, tot 266 miljoen stuks. In 2018 en 2019 is sprake van een zeer kleine stijging.

Hier is overigens wel sprake van een wat symbolische overwinning, want Google laat beide bedrijven ver achter zich. Van de 2,3 miljard apparaten die in 2016 werden verkocht, draait slechts 11,2 procent onder Windows.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
4
Reacties
Anoniem 09 januari 2017 22:14

Je moet Mac OS (het desktop/laptop OS van Apple) zeker niet zien als een vervanger van Windows (het desktop/laptop OS van Microsoft). Daarbij is Apple (zoals Lowlander al aangeeft) een te verwaarlozen speler.
Op de mobiele markt is het precies andersom. Daar heeft Apple veel meer concurrentie van alle Android (met name Samsung) alternatieven.

Het is natuurlijk compleet zinloos om alle apparaten bij elkaar op te gaan tellen. Een smartphone of tablet is toch echt wat anders dan een desktop of laptop. Zeker als je dat over de hele wereld gaat bekijken. Een mobiele telefoon (en dan bedoel ik niet de high-end modellen) zijn veel toegankelijker dan desktops/laptops in de armere delen van deze wereld. Laat staan als je een verschil tussen prive- en zakelijke gebruik gaat analyseren.

Anoniem 09 januari 2017 17:18

We zien het wel . We kunnen er toch niets aan veranderen de grote bazen beslissen dus waarom druk maken. Het windows aandeel groeit of daalt. Het aandeel Apple groeit of daalt. Het andriod aandeel groeit of daalt. 's avonds op de computer klooien, of boodschappen doen, of tv kijken of sporten dan een kop thee, nog een lekker bak yoghurt een beetje nog een beetje tv kijken, een beetje lezen in bed en lekker slapen en volgende gewoon weer naar het werk ICT Probleempjes oplossen. Wat verandert er ? Allemaal voor het zelfde salaris

Anoniem 09 januari 2017 15:43

Spannend..... Op de totale "installed base" van Windows & Android is Apple OS maar een zeer klein spelertje !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.