Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner adviseert: wacht af met Windows 11

ICT-onderzoeksbureau Gartner adviseert bedrijven om geen haast te maken met een overstap naar Windows 11. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is een facelift die wat laat komt, oordeelt analist Stephen Kleynhans. Tegelijkertijd biedt de opvolger van Windows 10 wel een reeks interessante nieuwe functies, aldus de Gartner-expert.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Kleynhans noemt daarbij de geheel vernieuwde appstore voor Windows, de ondersteuning voor het draaien van Android-apps, en het eindelijk verdwijnen van Internet Explorer. Eerstgenoemde is herzien en staat developers toe om diverse technologieën te gebruiken voor hun software. Naast moderne Windows-apps op basis van UWP (Universal Windows Platform) zijn ook klassieke Win32-programma's én PWA's (progressive webapps) toegestaan.

Het tweede pluspunt dat Gartner ziet in Windows 11 is niet meegekomen met het debuut van Windows 11 deze week. En de derde vernieuwing is slechts ten dele waar. Terwijl IE officieel verdwijnt, geldt dat niet voor de engine van Microsofts eervorige browser. Die blijft, ook in Windows 11, voor de IE-modus in de huidige Chroma-incarnatie van browser Edge.

Feature update voor 10?

Gartner-analist Kleynhans heeft nog wel een kritisch punt over de door hem aangeprezen nieuwe features. Die hadden namelijk ook uitgebracht kunnen worden als een feature update voor Windows 10, schrijft The Register op uit zijn mond. De keuze voor een officieel nieuw Windows, met bijbehorend versienummer, is volgens hem dan ook vooral gedaan om reuring te veroorzaken. En niet om belangrijke veranderingen aan te duiden.

Critici hebben eerder al gespeculeerd dat 'Windows 11' met name bestaat om de verkoop van nieuwe pc's wat te stimuleren. Die verdenking wordt mede gevoed door de systeemvereisten die Microsoft heeft gedefinieerd voor zijn nieuwe besturingssysteem. Functioneel gezien kunnen wat oudere pc's met genoeg rekenkracht en geheugencapaciteit Windows 11 wel draaien, maar Microsoft heeft een grens getrokken wat TPM2.0 (Trusted Platform Module) én processorgeneraties betreft. Daarmee vallen effectief systemen van vóór 2019 - met een klein aantal uitzonderingen - buiten de boot.

'Marketingkans voor pc-markt'

Microsoft verklaart dat het bepalen van de hardwarevereisten is gedaan op basis van drie principes die het hanteert voor het ontwerp van Windows 11: betrouwbaarheid, beveiliging en compatibiliteit. Kritische recensies van Windows 11 stippen inconsistenties aan in de officiële uitleg voor de hardwarevereisten. Vorige maand heeft AG Connect elders te horen gekregen dat er géén relatie is tussen de CPU-compatibiliteitslijst voor Windows 11 en processorkwetsbaarheden als Spectre en Meltdown. Speculatie dat Microsoft die hardwaregaten beter wil afdekken in Windows 11, zou dus niet op waarheid gestoeld zijn.

Volgens analist Kleynhans heeft Microsoft simpelweg een marketinggelegenheid gecreëerd voor het pc-ecosysteem. "Een nieuwe besturingssysteemversie die dient als opleving voor de industrie - iets dat ontbreekt sinds Windows 10 zes jaar geleden is uitgebracht", aldus de Windows-kritische Microsoft-watcher van Gartner. Hij keurt Windows 11 echter niet af, en is positief over het nieuwe nummer. Dat schept namelijk wat duidelijkheid in de vage en verwarrende situatie van hardware-ondersteuning die het WaaS-ontwikkelmodel van Windows 10 heeft geïntroduceerd.

Ondersteuningsduur

Oorspronkelijk heeft Microsoft namelijk gesteld dat het met Windows 10 een apparaat ondersteuning biedt gedurende de levensduur van dat apparaat. Onduidelijk is of dat dan de praktische levensduur qua gebruik is, of bijvoorbeeld de levensduur wat de hardwarefabrikant betreft, of een arbitraire bepaling door Microsoft zelf. Windows 11 trekt nu een duidelijke streep in het zand voor wat betreft oudere hardware. Ondertussen krijgt Windows 10 nog tot oktober 2025 ondersteuning.

Terwijl 10 elk half jaar een verbouwende update krijgt, is dat tempo voor 11 teruggebracht naar elk heel jaar. Dat afgeremde ontwikkel- en updateritme is volgens Kleynhans de meest significante verandering die Windows 11 brengt. Het besturingssysteem komt daarmee meer in lijn met wat (grote) bedrijven in wezen al doen, qua het bijwerken van Windows (10).

'Wacht op 22H2'

Toch is er volgens de Gartner-analist geen reden om te haasten met een upgrade naar Windows 11. Wél adviseert hij om nu een planning voor een toekomstige migratie te maken, en om de nieuwe versie te gaan bestuderen. Testen en evalueren van Windows 11 voor bedrijfsgebruik zouden dan in de eerste helft van komend jaar een aanvang moeten nemen. Daarbij moeten IT'ers en beheerders als eerste aan de beurt zijn, luidt het advies van Kleynhans.

Volgens Ars Technica is de beste vernieuwing die Windows 11 nu brengt het verbeterde Windows Subsystem for Linux (WSL). De nieuwe release van deze Linux-laag ín Windows brengt technische eindgebruikers (zoals beheerders en developers) meer gemak én goede ondersteuning voor grafische Linux-applicaties.

Serieuze evaluatie en implementatieplannen moeten volgens Gartners advies in het rapport 'Positioning Windows 11 and Preparing to Deploy' nog wachten op de eerstkomende grote update voor Windows 11. Deze 22H2-release komt naar verwachting dus over een jaar uit. Kleynhans voorziet dan ook geen massale omarming van Windows 11 door zakelijke gebruikers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in