Overslaan en naar de inhoud gaan

Geactualiseerd Techniekpact overhandigd aan ministers

Dat zegt de denktank Techniekpact, onder leiding van Doekle Terpstra. Terpstra overhandigde gisteren het geactualiseerde Techniekpact 2016-2020 aan de minister Kamp (Economische Zaken) en minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker (beiden van Onderwijs).
handen schudden
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Oplossing: dubbelbanen

Leraar worden is voor veel jongeren geen aantrekkelijk vooruitzicht. Ze vinden het maar een saai beroep en zijn bang daar hun hele leven in vast te zitten. De denktank zocht in opdracht van ministers Bussemaker en Kamp naar manieren om het aantal studenten in technische lerarenopleidingen te laten stijgen. De vraag naar technische docenten is de afgelopen jaren enorm gegroeid, terwijl het aantal studenten in die opleidingen al jaren daalt. Dubbelbanen, waarbij IT'ers naast hun baan ook een paar dagen voor de klas kunnen staan, moeten dat oplossen, denkt Techniekpact.

"Hierdoor wordt het onderwijs al veel aantrekkelijker en stijgt de kwaliteit van het onderwijs. De wereld van de techniek verandert namelijk ontzettend snel. Door gebruik te maken van dubbelbanen komt de kennis uit het bedrijfsleven sneller in het onderwijs terecht", licht een woordvoerder van Techniekpact toe. Niet iedereen is geschikt voor een dubbelbaan. Je hebt hier wel een aantal vaardigheden voor nodig: je moet goed kunnen plannen, communiceren en grenzen stellen.

Techniekpact 2020 in hoofdlijnen

Naast de dubbelbanen werden er nog een aantal andere plannen aangekondigd tijdens de presentatie van het geactualiseerde Techniekpact, gisteren tijdens de jaarconferentie in de Onderzeebootloods op de RDM Campus te Rotterdam. De inzet voor 2016-2020 van het Techniekpact bestaat uit 12 doelen, van het structureel aanbieden van wetenschap en technologie in het onderwijs, het zorgen voor voldoende en vakbekwame leerkrachten tot het investeren in duurzame inzetbaarheid van technici.

Op de jaarconferentie van het Techniekpact zijn een aantal acties al direct omgezet in concrete daden. Staatssecretaris Dekker nam het voortouw bij het aansporen van het bedrijfsleven om meer te gaan samenwerken met het onderwijs. Tijdens zijn werkbezoek aan 3M in Delft ondertekende Managing Director Marina Fernhout een samenwerkingsovereenkomst met Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland. Als Jet-Net bedrijf zal 3M zich nog actiever gaan inzetten om jongeren te stimuleren voor een carrière in de bèta en technologie.

Urgentie blijft onveranderd groot

Het Techniekpact werd in 2013 ondertekend. Het initiatief moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terugdringen. In het Techniekpact staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Volgens de oprichters niet zonder effect: meer jongeren kiezen voor techniek, er is een toenemende betrokkenheid van het bedrijfsleven én het aanbod in het hoger beroepsonderwijs is transparanter en breder geworden.

De urgentie van het Techniekpact blijft echter onverminderd groot. Er is nog veel winst te behalen in het aantal leerlingen op het vmbo en mbo dat kiest voor een technische opleiding en in het aandeel meisjes in technische opleidingen. Daarnaast wordt er een groot tekort verwacht aan gekwalificeerde techniekdocenten voor het beroepsonderwijs en wordt er een groot tekort verwacht aan goed opgeleide IT-professionals en bepaalde techneuten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in