Beheer

Infrastructuur
Energiecentrale

Google belooft UK 10 procent lagere energierekening

Google wil de kunstmatige intelligentie van zijn divisie Deepmind inzetten om energienetten en -opwekking te optimaliseren.

14 maart 2017

Google wil de kunstmatige intelligentie van zijn divisie Deepmind inzetten om energienetten en -opwekking te optimaliseren.

Dat het werkt, dat heeft Google al in zijn rekencentra bewezen. Door toepassing van kunstmatige intelligentie gaat de energierekening omlaag. Dat scheelt Google al honderden miljoenen aan energiekosten.

De besparing zit 'em in het heel nauwkeurig beheren van servers, koelingen, ventilatiesystemen, zonweringen en alle andere componenten die een rol spelen bij het energieverbruik van een rekencentrum, rekening houdend met patronen in de serverbelasting en de weersontwikkeling. Door dat 'beheer op de vierkante centimeter' heeft Google het energieverbruik van zijn rekencentra met enkele procenten weten te drukken. En bij een opgeteld jaarverbruik van in 2014 4,4 terawattuur - evenveel als 3,6 miljoen huishoudens - tikt dat behoorlijk aan.

Nu biedt Google de regering van het Verenigd Koninkrijk aan, om met vergelijkbare technologie de kosten van elektriciteitsopwekking te verlagen. Een belangrijk onderdeel van deze oplossing is het inspelen op de verwachte weersomstandigheden. Aan de hand daarvan kan met kunstmatige intelligentie veel nauwkeuriger voorspeld worden hoe de vraag zich ontwikkeld, en welke bijdrage wind- en zonne-energie zullen leveren bij die weersomstandigheden.

Google heeft vergelijkbare projecten opgepakt in de VS en in Duitsland, Nu durft het ook een getal te plakken op de haalbare besparing: 10 procent. Als de regering van het Verenigd Koninkrijk op het voorstel ingaat, kunnen de kosten van energie-opwekking met miljarden ponden omlaag.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.