Google verklaart virtual reality dood
Google had in 2015 nog hooggespannen verwachtingen van virtual reality, memoreert Ars Technica. Waar andere techbedrijven dure VR-brillen op de markt brachten, zette Google in op een heel laagdrempelig instapmodel. Dat moest dan het grote publiek kennis laten maken met de mogelijkheden van virtuele 3D-omgevingen. Een kartonnen houder waar een mobiele telefoon in kon en wat voorzien was van twee goedkope lensjes, die toegankelijke combinatie vormde de benodigde hardware voor Google's VR.
Voor elke Android-smartphone
De software op de smartphone deed de rest. Vanaf Android 7 (Nougat) kon elke Android smartphone het beeldscherm in tweeën delen voor de stereobeelden die via de viewer in de hersenen tot een geheel 3D-beeld werden gesmeed.
In 2018 introduceerde Google nog de Daydream VR hardware, een referentiemodel van een kunststof variant van de Google cardboard die niet meer afhankelijk was van het insteken van een smartphone. In de bril was de benodigde Android hardware en software verwerkt. Lenovo heeft nog een model op de markt gebracht onder de naam Mirage Solo.
Gebrek aan softwaresteun
Maar gaandeweg raakte Google teleurgesteld in het project, vooral doordat er vanuit de software-ontwikkelaars nauwelijks belangstelling voor was. In 2019 sloeg bij Google de stemming om. Ondersteuning van de Daydream werd gestaakt met als reden dat de verwachte adoptie bij consumenten uitbleef. Het Cardboard-project werd aan de opensource-gemeenschap gedoneerd.
De standaard ondersteuning van VR in Android eindigde met de komst van Android 11. Nu heeft Google ook besloten de handen af te trekken van de ontwikkeling van de app Tilt Brush. Deze laat het techbedrijf nu verder leven als opensourceproject bij de Apache-stichting.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee