Overslaan en naar de inhoud gaan

Groothandels Makro kampen met cyberaanval

Groothandelsketen Makro is slachtoffer geworden van een cyberaanval, meldt de Nederlandse divisie van het bedrijf op Twitter. Via hetzelfde platform stellen klanten vragen over haperende systemen bij de groothandels.
Makro
© Makro
Makro

Uit de tweets blijkt dat Makro International en het Duitse moederbedrijf Metro zijn getroffen door de cyberaanval. De cyberaanval levert voor de zeventien vestigingen in Nederland onder andere problemen op met de verspreiding van reclamefolders. Een klant beklaagt zich op Twitter ook over problemen toen hij met zijn creditcard probeerde te betalen.

Volgens het Belgische vakblad Retail Detail kampen Makro en Metro al sinds eind november met de cyberaanval, na een eerdere aanval in oktober. Het nieuwsmedium stelt dat de onlinekassasystemen en de bezorgdienst platliggen. In België lukt het ook niet om kortingen aan te passen, wat lastig is vanwege de opheffingsuitverkoop door een faillissement.

Moederbedrijf Metro zegt later met een toelichting te komen.

Hi mis bulldog, die komt eraan! Makro/Metro International is echter helaas het slachtoffer van een cyberaanval. Op dit moment werken we hard om onze IT-infrastructuur volledig te herstellen. Hierdoor is de folder van week 49 helaas enkele dagen vertraagd. 1/2

Update:

De nieuwe problemen zijn een uitvloeisel van een eerdere hack bij moederbedrijf Metro in oktober, meldt het bedrijf. Bij het herstellen van zijn IT-infrastructuur stuitte Metro eind vorige maand op niet eerder opgemerkte malware en andere verdachte activiteit, waardoor bepaalde systemen weer moesten worden uitgeschakeld.

Winkels van Metro zijn nog wel open. Ook werken de websites van Metro-bedrijven nog.

Metro meldde eerder al dat persoonlijke gegevens van werknemers zijn buitgemaakt en zijn verspreid op het zogeheten darknet, een obscuurder deel van het internet dat alleen met speciale browsers toegankelijk is. Het gaat onder andere om telefoonnummers, geboortedata, werktijden en verlofaanvragen. Cybercriminelen kunnen die gegevens gebruiken om zich voor iemand anders voor te doen, bijvoorbeeld bij onlinebestellingen. Ook zijn de persoonlijke gegevens bruikbaar bij het proberen in te breken om andermans accounts.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in