Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grootste datacentrum ter wereld in poolcirkel'

Er zijn plannen openbaar gemaakt voor het bouwen van het grootste datacentrum ter wereld, middenin de poolcirkel. Dat schrijft de BBC.
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Het datacentrum moet gebouwd worden in het Noorse stadje Ballangen.

Kolos, het bedrijf achter het project, stelt dat de lage temperatuur en overvloedige waterkracht in het gebied de stroomkosten laag houden. Kolos zegt dat ze al miljoenen dollars heeft opgehaald bij Noorse investeerders om in het project te steken. In samenwerking met een Amerikaanse investeringsbank verzamelt het bedrijf de overige fondsen.

Groter dan huidige recordhouder

Het bedrijf zou met haar datacentrum 70 megawatt verbruiken. Dat wil het bedrijf in 10 jaar tijd naar 1000 vergroten.

Als het datacentrum af is, is het 600.000 vierkante meter groot en heeft het vier verdiepingen. Dat is groter dan de huidige recordhouder, een datacentrum in China. Het is wel wat kleiner dan een datacentrum in Nevada, dat nog in ontwikkeling is.

Tegenover de BBC zegt een topman van Kolos dat het gebied waarin het datacentrum zich gaat vestigen de laagste stroomkosten van Europa heeft. ‘In dit gebied is de planeet van nature koel en is er de ideale luchtvochtigheid. We kunnen de servers dan koel houden zonder ze kunstmatig te hoeven koelen.’

Ziekmeldingen

In de buurt van de locatie van het datacentrum is een universiteit. Kolos denkt erover om studenten van de universiteit aan te nemen.

Het Noorse gebied staat wel bekend om het feit dat het het hoogste aantal ziekmeldingen van Noorwegen heeft. Kolos zei tegenover de BBC dat ze hier niet van op de hoogte zijn. Volgens de topman zouden de omstandigheden wel kunnen verbeteren door de voordelen die de vestiging voor de lokale economie heeft.

Het datacentrum van Amazon heeft ook een verbruik van 1000 megawatt, maar haar servers zijn over heel Virginia in de Verenigde Staten verspreid. Ook Facebook heeft haar eigen datacentrum, in Zweden. Dat datacentrum verbruikt 120 megawatt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in