Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote techbedrijven en werknemers ruziën over thuiswerken

Big techbedrijven liggen overhoop met een deel van hun medewerkers over (gedeeltelijk) thuiswerken na de coronacrisis. Plannen op weer een paar dagen per week naar kantoor te komen, kunnen op weerstand rekenen. Eisen dat personeel zich laat vaccineren eveneens. Veel bedrijven moeten hun rentree naar de kantoortuin bovendien uitstellen omdat de delta-variant van covid-19 om zich heen grijpt.
Thuiswerken
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

De discussie over het wel of niet thuis blijven werken leeft onder meer bij Apple, Google en Microsoft. Bedrijven met elk tienduizenden werknemers over de hele wereld, waarvan een groot deel al sinds maart 2020 thuiswerkt.

De internetgiganten hebben onlangs plannen aangekondigd die werknemers verplichten om na de zomer weer meerdere dagen per week op kantoor te komen werken. Dit tot onvrede van een deel van het personeel.

Sommige werknemers vinden het thuiswerken een recht en geen gunst, anderen werken thuis productiever en weer anderen zijn verhuisd van de drukke en dure stad naar een rustigere en goedkopere omgeving. 

Grote onvrede bij Apple

Met name bij Apple ruziën werknemers met het management over het thuiswerken na de covid-19-pandemie. Apple wil zijn personeel straks weer minstens drie dagen per week op kantoor hebben. Medewerkers mogen - mits zij toestemming hebben van hun manager - twee weken per jaar thuiswerken. Een niet-officiële enquête, ingevuld door bijna tweeduizend Apple-medewerkers, biedt als steekproef een inkijkje in de onvrede onder het personeel. Zo zei bijna 90% van de ondervraagde Apple-medewerkers dat zij het 'erg eens' zijn met de stelling dat 'locatie-flexibele werkmogelijkheden een erg belangrijk probleem voor mij zijn'. The Verge berichtte als eerste over deze niet-officiële enquête. 

Ruim een derde van de Apple-medewerkers die de enquête heeft ingevuld, overweegt in Apple te verlaten als zij niet flexibel kunnen werken. Apple is van mening van 'persoonlijk samenwerken essentieel is voor onze cultuur en onze toekomst', schrijft The Verge.

Microsoft en Google

Ook bij Microsoft en Google is er onvrede over de eis om straks weer regelmatig op kantoor te werken. Zo vraagt Microsoft zijn medewerkers in ieder geval in de VS om weer op kantoor te komen werken, met gelimiteerde thuiswerkmogelijkheden. Google is ook voorstander van een verplichte terugkeer naar het kantoor, zij het met de mogelijkheid om regelmatig thuis te werken. 

Verplichte vaccinatie leidt tot weerstand

Een deel van de werknemers is ook ontevreden dat techbedrijven eisen dat alleen gevaccineerd personeel terug mag keren naar kantoor. Werknemers die geen vaccinatie willen, voelen zich verplicht door hun werknemer. Onder andere Google, Facebook, taxidienst Lyft en Twitter laten alleen gevaccineerde personeelsleden toe. Voor mensen die zich uit medische noodzaak niet kunnen laten vaccineren, maken zij een uitzondering. 

De verplichte vaccinatie mag niet in Nederland gebruikt worden, zeggen vakbonden FNV en CNV. Ook werkgeverskoepel VNO-NWC stelt dat een vaccinatieplicht zoals Google die voorstelt, niet aan de Nederlandse wet voldoet. Google heeft in Nederland zo'n 900 medewerkers en zegt dat het nog te vroeg is om aan te geven wat het vaccinatiebeleid voor hen betekent. 

Kantoorplannen uitgesteld door delta-variant

Het geruzie over de terugkeer naar het kantoor houdt langer aan dan vooraf gedacht. Dat komt met name omdat bigtech-bedrijven de heropening van hun kantoren hebben uitgesteld omdat de delta-variant van covid-19 zich snel verspreidt en meer besmettingen oplevert. Twitter, dat zijn kantoren in de VS amper twee weken heropende, heeft ze weer tot nader gesloten. Google verlengt zijn thuiswerkbeleid naar minimaal 18 oktober, al zijn een aantal kantoren wel open voor gevaccineerde medewerkers die graag op locatie willen werken.

Apple zou de terugkeer naar kantoor uitgesteld hebben van september naar oktober, maar wil hier officieel nog niets over kwijt. Facebook wilde aanvankelijk zijn kantoren in september heropenen, maar stelt dit voor onbepaalde tijd uit. "We monitoren de situatie", vertelt een woordvoerder aan CNBC.

Facebook en Twitter stimuleren thuiswerken juist

Niet alle big tech-bedrijven pleiten voor een terugkeer naar de kantoortuin. Facebook kondigde in juli aan dat alle full-time-medewerkers die vanuit huis kunnen werken, dit permanent mogen blijven doen. Ook mogen zij in een ander land gaan wonen zolang zij hun functie kunnen blijven uitvoeren. Facebook heeft ongeveer zestigduizend medewerkers. Van medewerkers die naar kantoor willen komen, wordt verlangd dat zij minstens de halve werkweek aanwezig zijn. Dit om het kantoor levendig te houden, redeneert het bedrijf. 

Twitter-ceo Jack Dorsey gaf in mei 2020 al aan dat medewerkers die vanuit huis kunnen werken, dit 'voor altijd' mogen blijven doen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in