Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote weerstand tegen nieuwe cybersecuritywet China

De nieuwe wet treedt in juni 2017 in werking. Volgens de Chinese overheid is de nieuwe wet hard nodig. “China is een grote internetmacht. Als een van de landen die de grootste internetbeveiligingsrisico’s loopt, is een juridisch systeem om netwerkbeveiliging te perfectioneren hard nodig”, zo luidt een officieel commentaar volgens nieuwsdienst Reuters.
grote muur
© Pixabay
Pixabay

Ruim 40 grote internationale zakelijke partijen stuurden al in augustus een petitie naar de Chinese premier Li Kequiang waarin ze wijzigingen voorstelden in controversiële delen van de wetsvoorstellen. De Chinese overheid verzekert hen echter dat de wet de belangen van buitenlandse ondernemingen niet schaadt en heeft niets aan de wet gewijzigd.

De buitenlandse ondernemers maken zich vooral zorgen om eisen die in de nieuwe wet gesteld worden dat ‘operators van kritieke informatie-infrastructuren’ persoonlijke informatie en belangrijke zakelijke data in China moeten opslaan. Ook moeten ze niet nader gespecificeerde ‘technische ondersteuning’ bieden aan beveiligingsinstanties en nationale beveiligingstesten doorlopen. Ze zijn nu bang dat intellectuele eigendommen moeten overhandigen of back doors plaatsen in hun producten om maar zaken te mogen blijven doen in China.

Ook Human Rights Watch heeft grote bezwaren tegen de wet. Die kan de online vrijheden beperken, zo redeneert de mensenrechtenorganisatie. Daarbij gaat het om bepalingen in de wet die het gebruik van internet “om de nationale eenheid te schaden” als een criminele daad aanduiden.

Vorig jaar nam de Chinese overheid al een nationale beveiligingswet aan die tot doel had alle belangrijke netwerkinfrastructuur en informatiesystemen “veilig en controleerbaar” te maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in