Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Erwin Bleumink

Je zou zeggen niets aantrekkelijker dan slim hergebruik van bestaande en bewezen ICT-oplossingen. Dat dat niet vanzelfsprekend is bewijst de proef met het inloggen met bankkaarten bij de Belastingdienst
Business
Shutterstock
Shutterstock

Oud idee

Dat idee is namelijk niet nieuw. Al in 2004 voerden het Leids Universitair Medisch Centrum, SURFnet en enkele banken een vergelijkbare proef uit. En dat werkte technisch goed. Voor de gebruikers was het aantrekkelijk, zij hadden al vertrouwen in de bank en ze hoefden niet nog een nieuwe kaart of sleutel bij zich te dragen en te vertrouwen. Maar voor de banken was vertrouwen van klanten het allerbelangrijkste. Ze wilden dat vertrouwen in hen op geen enkele wijze in gevaar brengen. De geslaagde proef leidde dus niet tot gebruik.

Andere wereld

De wereld is veranderd: vertrouwen op internet is nog belangrijker geworden, en vertrouwen in banken in het algemeen is gedaald, maar het vertrouwen in hun authenticatie-mechanismen is nog steeds groot. Er zijn concurrenten op komst voor banken, zowel voor de authenticatiekracht, als voor bankieren. Authenticatie is nu een kroonjuweel dat door banken kan worden ingezet om hun positie te versterken en hun bestaan te borgen.

Het gebeurt uiteindelijk toch

Ik leerde van een van mijn leermeesters: dingen gebeuren altijd later dan je denkt, maar als het gebeurt, gaat het sneller dan je denkt. Authenticeren via je bank heeft lang geduurd, maar ik verwacht dat het nu hard zal gaan.

12 jaar geleden, een naschrift

PS: Rond 2004 deden we vergelijkbare proeven met mobiele operators, om de SIM-authenticatie in je telefoon te gebruiken. Een goedkoper mechanisme dan SMS. Ook zij wilden hun kroonjuwelen niet weggeven. Inmiddels zijn er smartphone-alternatieven beschikbaar zoals Google Authenticator en tiqr en mogelijk in de toekomst Digi2. Benieuwd of de mobiele operators alsnog in de race terugkeren met Mobile Connect of dat hun kroonjuweel inmiddels zijn glans heeft verloren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in