Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Lotte de Bruijn

In de digitale economie gaat een enorme hoeveelheid data rond. Een flink deel daarvan wordt door gebruikers toevertrouwd aan de bedrijven die digitale diensten aanbieden. De overheid eist – terecht – dat bedrijven zorgvuldig met die gegevens omgaan. En gelukkig doen de meeste ICT-bedrijven dat ook, bijvoorbeeld door het toepassen van encryptie. Maar diezelfde overheid klopt ook steeds vaker bij bedrijven aan om gegevens van klanten op te eisen. Dat dwingt bedrijven in een gekke spagaat.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De WhatsApp-blokkade in Brazilië is daar een extreem voorbeeld van. De Braziliaanse overheid eist toegang tot chatgesprekken, WhatsApp zegt die niet te kunnen leveren en uiteindelijk zijn miljoenen gebruikers de klos. Ik vind dat buitenproportioneel. Gelukkig vond een Braziliaanse rechter dat ook en draaide hij de blokkade terug, maar toen was het kwaad natuurlijk al geschied. Het laat ook zien dat wetgevers en rechters het lang niet altijd met elkaar eens zijn op dit onderwerp. Wat dat betreft is het voor iedereen ook pionieren.

We zagen hetzelfde dilemma bij de veelbesproken zaak Apple vs FBI. En in Nederland speelt een soortgelijke discussie rond de uitbreiding van bevoegdheden van politie en geheime diensten. De behoefte aan gegevens voor de opsporing van criminelen is natuurlijk legitiem, maar laten we zorgen dat er heldere afspraken zijn over wanneer een verzoek van de overheid proportioneel is en wanneer niet. Als bedrijven gedwongen worden om encryptie te verzwakken, of als gebruikers het idee krijgen dat hun gegevens te makkelijk worden afgestaan, dan gaat dat ten koste van het vertrouwen in digitale diensten. En daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in