Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws voor Klaas Brongers

In de door Kees Verhoeven (D66) ingediende motie wordt de regering gevraagd om de digitale infrastructuur te erkennen als derde mainport en samen met relevante belanghebbenden een economische visie te ontwikkelen om de positie van de digitale mainport te versterken. Verder wil de motie dat er wordt geïnvesteerd in de uitvoering van die visie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Mooie infrastructuur

Dat deze motie is goedgekeurd wordt door Michiel Steltman, directeur van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) met enthousiasme begroet. En terecht vind ik. Nu we ons als samenleving midden in de Digitale Transformatie bevinden mogen we ons rijk prijzen over deze infrastructuur te beschikken. Zowel om die zelf te kunnen benutten als om ons als land mee te profileren.

Maak er gebruik van

Die gevraagde visie zou wat mij betreft zich vooral op dat benutten moeten richten. Hoe kunnen we als overheid en bedrijfsleven via deze infrastructuur onderscheidende stappen zetten in de Digitale Transformatie. Voor de overheid zou die stap zich kunnen richten op een publieke IT voorziening waarin generieke IT overheidsdiensten ondersteund worden. Gemeenten voelen zich, aldus recente berichtgeving, gemanipuleerd door leveranciers, die zou je via zo’n extra diensten laag een alternatief kunnen bieden.

Centralisatie

De centralisatie van datacenters voor de overheid die in gang is gezet past hier eveneens goed bij. En op het niveau van werkplekken en communicatie zijn er ook nog wel stappen te zetten. Voor het bedrijfsleven zou de focus moeten liggen op hoe er dankzij deze infrastructuur een dienstverlening ontwikkeld kan worden die de klantbehoefte als vertrekpunt heeft. In dat ontwerp zullen diverse generieke voorzieningen te onderkennen zijn die je als ondernemer niet zelf moet willen ontwikkelen, maar juist gezamenlijk vorm kunt laten geven.

Anders denken

Het cloud denken helpt daar aardig bij. Een mooi boegbeeld voor dit alles kan het start up platvorm van Neelie Kroes zijn. Daarmee draag je bij aan zowel innovatief denken als aan de profilering. En omdat bij dit alles veel IT nodig is, neem je je de regels uit het IT Manifest ter harte. Onderschrijf die op de website. Zo wordt deze digitale mainport van waarde voor ons allemaal.




Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in