Overslaan en naar de inhoud gaan

Honderden cybersecurityexperts vechten samen tegen coronahacking

De hackers die de coronacrisis gebruiken om meer campagnes en aanvallen uit te voeren, hebben er een nieuwe tegenstander bij. Een groep van bijna 400 cybersecurityexperts wereldwijd zijn een organisatie begonnen om te vechten tegen hacks gerelateerd aan het nieuwe coronavirus Covid-19.
Datalek, hack
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De groep, die de naam COVID-19 CTI League draagt, heeft meerdere focusgebieden, vertelt vertelt Marc Rogers aan Reuters. Rogers - hoofd van security bij hackersconferentie Def Con en vicepresident van beveiligingsbedrijf Okta - is één van de vier initiatiefnemers van het project. Zo wil de groep medische faciliteiten en andere eerstelijnshulpverleners beschermen tegen aanvallen, maar richt het zich ook op de bescherming van communicatienetwerken en -diensten die essentieel zijn om thuiswerken mogelijk te maken.

Verder hoopt de groep phishingaanvallen en andere financiële misdaden tegen te aan, door zijn eigen contacten binnen aanbieders van internetinfrastructuur in te zetten. Hackers gebruiken de angst voor Covid-19 en de vraag naar informatie om internetgebruikers te misleiden en bijvoorbeeld inloggegevens af te staan. "Ik heb nog nooit zoveel phishing gezien", aldus Rogers. "Ik zie letterlijk phishingberichten in iedere taal die bestaat."

Eerste succes behaald

De groep bestaat uit cybersecurityexperts uit ruim 40 landen, waaronder topmensen van bedrijven als Google en Microsoft. Alle deelnemers doen het werk vrijwillig. Niemand verdient dus geld aan de werkzaamheden, zo wordt op de website van de COVID-19 CTI League benadrukt.

"Ik heb nog nooit zo'n niveau van samenwerking gezien", aldus Rogers tegenover Reuters. "Ik hoop dat het na deze tijd blijft bestaan, want het is prachtig om te zien." Naast Rogers wordt de groep beheerd door beveiligingsonderzoeker Ohad Zaidenberg van Clearsky Cyber Security, securityexpert Nate Warfield van Microsoft en Chris Mills, beveiligingsexpert bij Microsoft en het hoofd van Arts & Entertainment bij Def Con.

De groep heeft bovendien al een eerste succes behaald. Volgens Rogers heeft de groep al een campagne offline gehaald, waarbij een kwetsbaarheid in software werd misbruikt om malware te verspreiden. Rogers wilde echter geen details geven over de kwetsbaarheid of de campagne. Hij benadrukt dat de groep over het algemeen terughoudend is in onthullen waar ze precies tegen vechten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in