Overslaan en naar de inhoud gaan

HP's revolutionaire 'Machine' in 2016 beschikbaar

The Machine die volgend jaar beschikbaar komt, betreft nog een prototype waarmee partners aan de slag kunnen om software voor te ontwikkelen. Voor het klaarstomen van een productiegeschikte versie van The Machine is naar verwachting nog wel een jaar of vijf nodig, schat Martin Fink, CTO en directeur van HP Labs in. Hij sprak tijdens de HP Discover conferentie die deze week in Las Vegas plaatsvindt.
Schema The Machine
© HPE
HPE

HP heeft hoge verwachtingen ten aanzien van The Machine, benadrukte CEO Meg Whitman gisteren nogmaals. De nieuwe architectuur maakt het mogelijk de complete rekenbelasting van een datacentrum uit te laten voeren door een computer met het formaat van een flinke ijskast. Het prototype krijgt 2500 CPU's en 320 TB aan werkgeheugen. Dat is meer dan welke server dan ook die vandaag beschikbaar is, stelt Fink.

Memistor is spil in ontwikkeling

De kroonjuweel is de memristor-technologie, waarin HP al enkele jaren veel tijd en R&D-budget steekt. De naam van de technologie is een samenvoeging van memory en resistor. Het resultaat is dat de chips enorme hoeveelheden data die nodig zijn voor het uitvoeren van een proces, in een niet-vluchtig werkgeheugen kunnen aanhouden. Het nadeel is wel dat om gebruik te kunnen maken van de memristor-technologie, veelgebruikte software helemaal opnieuw moet worden geschreven. Dat laatste was voor de belangrijkste concurrenten van HP reden hun eigen ontwikkeling in die richting te staken.

Prototype simuleert de memristor

Ook HP is nog niet klaar met het verfijnen van de memristor. Daarvoor is nog de periode nodig die HP noemt tot het eerste productierijpe type van The Machine gereed is. In het prototype dat volgend jaar klaar moet zijn zitten nog veel DRAM-modules en harde schijven. Die wil HP in de komende jaren vervangen door memristors, die The Machine niet alleen veel sneller maar ook energie-efficiënter moeten maken. Nu nog moeten de onderdelen allemaal nog onder maximale spanning staan om de architectuur van de memristor te simuleren zodat partners als SAP kunnen beginnen met de software-ontwikkeling voor The Machine.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in