Overslaan en naar de inhoud gaan

ICANN zoekt bron interne veiligheidsproblemen

De organisatie die de kern van het internet beheert, de ICANN, start een intern onderzoek dat handvatten moet bieden om nieuwe, beschamende aanvallen op de site van de organisatie te voorkomen.
Turkse jongeren slaagden er twee weken geleden in het verkeer naar ‘mirror’-sites van de ICANN en van dochterorganisatie IANA (Assigned Numbers Authority) om te leiden naar een eigen site waar bezoekers werden verrast op een honende tekst.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0



In een verklaring gaf ICANN deze week aan dat het probleem ontstond door een fout bij de registrar die voor ICANN de eigen domeinen van de organisatie beheert. Het ging om de sites ICANN.com en IANA.com, die normaal voor een ‘redirect’ zorgen naar ICANN.org en IANA.org, de echte sites van de organisatie. Het probleem werd in 20 minuten ontdekt en hersteld. Toch duurde het bijna twee dagen voordat alle foutieve verwijzingen weer waren verdwenen uit het uitgebreide DNS-systeem, de verwijsindexen op internet. De hackergroep, genaamd NetDevilz, heeft eerder aanvallen uitgevoerd op bekende sites zoals Photobucket, waar veel Amerikanen hun foto’s uitwisselen.

De registrar heeft ICANN in een vertrouwelijk rapport toegezegd dat het probleem, dat anderen over de domeinnamen kunnen beschikken, niet meer zal voorkomen. De aanvallers hebben een combinatie van sociale en technische methoden gebruikt om zich toegang te verschaffen tot de prestigieuze domeinen.

Enkele dagen later wisten hackers zich toegang te verschaffen tot de achterkant van de ICANN-blog. ICANN zegt zeker te weten dat beide incidenten niets met elkaar te maken hebben. In het laatste geval hadden de hackers gebruikgemaakt van een bekend probleem in Wordpress, een veelgebruikt softwarepakket om blogs te benaderen, een betrof het een geautomatiseerde aanval. ICANN signaleerde het probleem vrijwel onmiddellijk en kon de blog uitschakelen. Inmiddels is de blog­software aangepast.

ICANN toont zich wel geschrokken van de voorvallen en vreest voor imagoschade. De organisatie zegt intern de veiligheidsprocedures na te lopen om te zien waar verbeteringen nodig zijn.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in