Beheer

Governance
netwerk

‘ICT gemeente Leiden rammelt’

Hard oordeel EY over ICT in Leiden

© Pixabay CC0
9 januari 2017

Hard oordeel EY over ICT in Leiden

De gemeente Leiden is onzorgvuldig met de rechten van gebruikers van ict-systemen. Nieuwe medewerkers krijgen toegang tot informatie die gekoppeld is aan de rechten van andere ambtenaren. Het is niet na te gaan wie er bepaalde informatie heeft bekeken en met welke applicaties een ambtenaar heeft gewerkt. Ook de administratie van subsidies verloopt rommelig.

Wachtwoorden

Dit blijkt uit een artikel in het Leidsch Dagblad, op basis van een onderzoek van EY. Het accountantskantoor voerde een controle uit op de ict-systemen van de gemeente.  Volgens het accountantskantoor  kan de gemeente niet vaststellen of medewerkers wel de juiste rechten hebben om bij de informatie in de systemen te kunnen. En als een medewerker in de gegevens grasduint, is niet vast te stellen wie dat precies is. ‘Bovendien kan niet worden vastgesteld of het wachtwoord bekend is bij een beperkt aantal beheerders,’ zo melden de onderzoekers in het rapport dat is ingezien door het Leidsch Dagblad.

Hard oordeel

Ernst & Young is volgens de krant hard in haar oordeel: ‘De geconstateerde tekortkomingen hebben tot gevolg dat wij voor onze controlewerkzaamheden (...) niet kunnen steunen op de IT-beheersomgeving.’ Met andere woorden: de gegevens over financiën, personeel en salaris die uit de systemen van de gemeentelijke organisatie komen, zijn volgens de accountant hierdoor onbetrouwbaar.

Subsidies

En ook bij de verstrekking van subsidies gaat het volgens Ernst & Young mis. Die worden niet op een centrale plek geregistreerd, maar komen op vele plekken bij de gemeente binnen. Volgens het accountantskantoor moet de gemeente snel haar zaken op orde brengen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.