Beheer

Windows 10
Windows 10

India wil Windows 10 tegen weggeefprijs

Regering India doet Microsoft een verzoek dat Microsoft lastig zal kunnen weigeren.

3 juli 2017

Regering India doet Microsoft een verzoek dat Microsoft lastig zal kunnen weigeren.

De regering van India is het helemaal met Microsoft eens: Windows 10 is de veiligste Windows-variant. En daarom moet heel India zo snel mogelijk aan Windows 10.

Wat het aandeel is van Windows 10 onder de pak 'em beet 50 miljoen Indiase Windows-gebruikers is niet duidelijk. Maar er zijn genoeg gebruikers van oudere varianten om de regering zorgen te baren. Na de uitbraak van de WannaCry-ransomware, vorige maand, kwam de regering tot de conclusie dat het zo niet langer kon.
 

Binnen de overheidsdiensten is druk gezet om nu toch echt over te stappen op modernere besturingssystemen. En met de banken is een programma gestart om de gelduitgifteautomaten beter te beveiligen. 200.000 van de 240.000 geldautomaten draaien namelijk nog op Windows XP. De inspanningen lijken redelijk succes te hebben. De recente PetyaWrap-aanval had relatief weinig gevolgen in India, al werden daar wel twee haventerminals getroffen.

Daarnaast moet in de consumentenmarkt een massale migratie op gang komen naar de meest veilige Windows-variant, Windows 10, vindt de regering van India. Om dat te bereiken wil de regering dat Microsoft eenmalig een forse korting geeft op Windows 10, meldt Reuters. India's coördinator cyber security Gulshan Rai is om die reden het gesprek aangegaan met Microsoft India om een korting te bedingen op Windows 10. En dan niet eentje van een paar procent. Rai wil van Microsoft dat het Windows 10 aanbiedt voor een weggeefprijs, en in ieder geval minder dan een kwart van de winkelprijs.

Of Microsoft daarop ingaat, staat nog te bezien. Het heeft Windows 10 na de introductie natuurlijk al een jaar lang gratis aangeboden aan klanten die Windows 7 of 8.1 hadden; dat aanbod heeft het officieel gestaakt om zijn partners in de pc-wereld niet te veel voor de voeten te lopen. Het kan bovendien aardig wat omzet schelen, als Microsoft op het verzoek ingaat; India zal dan niet het laatste land zijn dat forse korting bedingt.

Anderzijds is het ook de vraag of het met korting verkopen van Windows 10 zijn doel zou bereiken. Het is immers zeer de vraag of de Indiase pc's met verouderde Windows-systemen Windows 10 überhaupt kunnen draaien.

Wat overblijft is natuurlijk dat de regering van India publiekelijk onderschrijft wat Microsoft ook steeds roept: dat Windows 10 te verkiezen is omdat het de veiligste Windows-variant in de markt is. Zo'n publieke loftuiting is ook weer wat waard. En het mag voor als die organisaties die het op de lange baan schuiven of zelfs nog worstelen met migratie vanaf oudere besturingssystemen dan Windows 7 best reden zijn om zich eens achter de oren te krabben.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.